Bulgaria: Un ministru acuză centralele fotovoltaice de fraude (presă)

(photos.com)
Epoch Times România
11.04.2013

Ministrul bulgar al economiei şi energiei, Asen Vasilev, a acuzat de fraude unele centrale care produc energie electrică din surse regenerabile, scrie joi cotidianul Monitor de la Sofia. Unele centrale sustrag curent electric din reţea şi o vând Companiei Naţionale de Electricitate (NEK) pretinzând că au produs-o ele.

Din cauza angajamentelor Bulgariei în domeniul mediului, NEK este obligată să cumpere electricitatea produsă de centralele fotovoltaice şi eoline la preţuri mult mai mari faţă de cele pentru consumatorii finali. Astfel, proprietarii unor centrale au decis că pot face bani buni din diferenţa în preţ, luând energia electrică din sistemul NEK şi oferind-o tot acestei companiei ca şi cum ar fi produs-o. Vasilev a explicat că potrivit datelor sale, unele centrale fotovoltaice au produs într-o zi energie realizată în mod normal în 32 de ore pe zi. Doar într-o zonă a ţării au fost constatate 50 asemenea cazuri, a afirmat Vasilev.

Potrivit unor experţi citaţi de Monitor, această fraudă a fost foarte populară în anii 2006 şi 2007, dar acum este foarte uşor de depistat şi se mai practică doar de unele centrale fotovoltaice mici. Asociaţia centralelor fotovoltaice a insistat ca ministrul să dezvălui numele centralelor pe care le acuză de fraude. Societăţile de distribuire a energiei electrice nu au comentat informaţiile.

Acesta este doar un episod din dispută care are loc în ultimul an în Bulgaria cu privire la centralele pe surse regenerabile. În urmă cu aproape un an, guvernul fostului premier Boiko Borisov a acuzat centralele fotovoltaice şi eoliene pentru creşterea preţului energiei electrice cu 13,5%, aplicată din 1 iulie 2012.

În septembrie anul trecut, Comisia de stat pentru reglementarea activităţii sectorului de energie şi de apă, a obligat centralele fotovoltaice să plătească între 20% şi 39% din veniturile lor pentru a avea acces la sistemul de distribuire, taxa pentru centralele eoliene fiind de 10%, iar pentru cele hidroelectrice de 5%. Această decizie a fost contestată de producătorii de energie din surse regenerabile care s-au adresat inclusiv Comisiei Europene.

În urmă cu o săptămână, ministrul Asen Vasilev a anunţat că se va trece la deconectarea temporară a 40% din centralele fotovoltaice şi eoliene. Vasilev a motivat această decizie prin faptul că aceste centrale nu respectă prevederile legii sau nu au îndeplinit unele angajamente din contractele cu Compania Naţională de Electricitate. Aceste evenimente au loc în condiţiile în care sectorul energiei bulgar se confruntă în martie şi aprilie cu o criză provocată de supraproducţie de energie electrică. Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Energiei, producţia depăşeşte consumul de 2,5 ori: capacitatea tuturor centralelor din ţară se ridică la 12.000 de megawaţi, în timp ce consumul intern se limitează la 4.700 de megawaţi, iar alţi 300 de megawaţi sunt exportaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor