Cadavrul incomod al lui Mohamed Merah

Născut la Toulouse din părinţi algerieni, Mohamed Merah nu a trăit niciodată în Algeria, însă locul de veci îi va fi acolo. Familia teroristului mort în operaţiunea serviciilor speciale ale poliţiei franceze, după comiterea a trei atentate în numele Al-Qaeda, a decis să-l îngroape în patria străbunilor. Un mod de a evita conflicte pe care le-ar fi putut suscita înmormântarea lui în Franţa, care ar fi putut deveni un posibil loc de pelerinaj, notează joi ziarul La Vanguardia.

Incomodul cadavru al lui Merah va fi transportat cu avionul în Algeria însoţit de mama şi de una din surorile sale şi va fi îngropat în micul cimitir din Souagui, localitate de baştină a familiei tatălui său, din regiunea Medeea, după cum a informat primăria localităţii şi familia care se afla în aşteptarea autorizaţiei scrise a consulatului algerian.

Fratele mai mare al lui Mohamed Merah, Abdelkader, se află în închisoare preventivă fiind acuzat de complicitate la atentatele din 11, 15 şi 19 martie, de la Toulouse şi Montauban, soldate cu moartea a trei paraşutişti care au participat la războiul din Afganistan - şi alte patru persoane - un profesor şi trei copii - la porţile şcolii evreieşti Ozar Hatorah. Jihadistul a înregistrat asasinatele cu o cameră video ale cărei imagini le-a trimis - sau le-a dat cuiva să le trimită - prin poştă sediului parizian al canalului de televiziune qatarez, Al Jazeera, care a decis să nu le difuzeze.

Tatăl teroristului mort, Mohamed Benalel Mera - care a divorţat de mama acestuia la începutul anilor 90 şi s-a reîntors în Algeria - a răspuns criticilor primite de la diferiţi lideri politici francezi, reafirmându-şi dreptul de 'a apăra memoria' fiului său. 'Niciun responsabil francez nu are dreptul să-mi ceară să tac', a spus el, într-un interviu acordat ziarului Echorouk. Ministrul francez de externe, Alain Juppé, şi candidatul socialiştilor la Palatul Elysee, François Hollande, i-au cerut să 'tacă' după ce el a ameninţat că va da în judecată Franţa pentru moartea fiului său de mâna poliţiei. Preşedintele Nicolas Sarkozy şi-a exprimat la rândul său 'indignarea'.

Puţin câte puţin încep să se cunoască noi detalii ale traseului lui Mohamed Merah şi al rolului serviciilor secrete franceze. Miercuri s-a aflat că telefonul islamistul din Toulouse - care şi-a ascuns cu mare abilitate tendinţele integriste - a fost pus sub urmărire, între martie şi noiembrie 2011, după ce Franţa a aflat de călătoriile sale în Afganistan şi în Orientul Mijlociu, în toamna anului 2010.

Interceptările care vizau telefonul mobil al mamei sale - se pare că unicul telefon de care dispunea Mohamed Merah şi pe care tânărul îl folosea frecvent - au fost aprobate de Comisia Naţională de Control al Interceptărilor de Securitate (CNCIS). După această perioadă în care s-a decis că interceptările nu au relevat vreun interes, CNCIS a retras autorizaţia Direcţiei Centrale a Informaţiilor Interne (DCRI, contraspionajul francez) care nu a mai solicitat reînnoirea. Patru luni mai târziu, Mohamed Merah comitea cele trei atentate.

Poliţia continuă să investigheze şi posibila intervenţie a unui al treilea bărbat care ar fi participat alături de cei doi fraţi la pregătirea atentatelor, mai concret la furtul motoretei folosită pentru comiterea asasinatelor. Anchetatorii investighează şi montajul video al imginilor atentatelor, care pare opera unui profesionist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe