Canada, prăbuşirea unui baraj de decantare: cel mai mare dezastru ecologic din istoria ţării [video]

Accident minier Mount Polley Mine, Canada, 4 august 2014
Accident minier Mount Polley Mine, Canada, 4 august 2014 (Youtube)

Material video pe pagina originală a Epoch Times România.

Un baraj plin de metale grele toxice a explodat, pe 4 august, în regiunea Cariboo, din British Columbia, în Canada, eliberând 10 milioane de metri cubi de ape uzate şi 5 milioane de metri cubi de nămol toxic în zonele Hazeltine Creek, Quesnel Lake şi Lake Polley.

Valoarea integrală a prejudiciului acestui dezastru ecologic poate rămâne necunoscută pentru ani de zile. Pentru locuitorii din zonă a fost emisă o interdicţie totală de a folosi apa, chiar dacă Guvernul consideră că scurgerea "nu va avea un impact semnificativ asupra oamenilor sau mediului acvatic".

De altă părere sunt ecologiştii şi experţii în minerit, care avertizează că incidentul este cel mai mare dezastru minier din istoria Canadei, dacă nu chiar din lume.

Canada, sub premierul Stephen Harper, şi-a stabilit obiectivul de a transforma ţara într-unul dintre cei mai mari exportatori de resurse naturale de pe glob, dezvoltând relaţii strânse cu companiile miniere. Dar pericolele pândesc chiar după colţ.

Imensul volum de nămol toxic a fost comparat cu volumul a 2.000 de bazine olimpice, care vor continua să acumuleze toxine în mediul înconjurător pentru anii următori. "Apa va permite ca tone din acest sediment să se scurgă în următoarele zeci de ani şi iarba va creşte printre aceste sedimente", a declarat Brian Olding, un consultant de mediu, care a întocmit un raport cu privire la mina de pe Muntele Polley, în 2011. "Imaginaţi-vă în cazul în care un elan ar mânca iarba iar mai târziu ar fi ucis şi mâncat de oameni. Aceasta ar crea o contaminare serioasă a alimentelor", a explicat el.

Muntele Polley este un bazin de decantare al unei mine de aur şi cupru, care de ani de zile conţine halde de steril minier. Mineralele conţinute sunt arsenic, baritină, calcit, fluorină, materiale radioactive, mercur, sulf, cadmiu, hidrocarburi, introduse de instalaţiile de exploatare şi prelucrare (uleiuri şi grăsimi).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe