O nouă febră a aurului cuprinde Africa de Sud

.
. (Daniel Roxin)
Epoch Times România
19.02.2014

Descoperirea aurului a transformat Africa de Sud într-unul din principalii producători de metal preţios din lume. După 125 de ani, o nouă febră a aurului a cuprins ţara. Zeci de mineri ilegali îşi încearcă norocul. Descoperirea unui filon i-ar scăpa de sărăcie într-o regiune cu o rată a şomajului de 30 la sută. Bande organizate operează în aceste mine abandonate - o afacere care mobilizează 450 de milioane de euro pe an, notează ziarul ABC.

Fiecare tonă de praf spulberat de vânt conţine un gram de aur. Este vorba de 'Main Reef' din Johannesburg, principalul zăcământ care a declanşat febra aurului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care se întinde de-a lungul a 70 de kilometri până în localitatea Springs. Mineritul ilegal a crescut direct proporţional cu închiderea exploatărilor comerciale din Africa de Sud şi concedierea muncitorilor ca urmare a scăderii preţului la aur şi creşterii costurilor de producţie.

Minele nu mai sunt atât de rentabile pentru marile companii, dar subsolul ascunde încă aur suficient pentru extracţiile la scară mică. Din Springs şi până la Roodepoort pot fi văzute zeci de persoane încărcate cu saci de pietre, iar la fiecare pârâu este amplasată o instalaţie de decantare a firelor de aur găsite în noroiul dizolvat. Potrivit unui studiu al Ministerului Resurselor Minerale, extracţia ilegală din cele circa 6.000 de mine abandonate din Africa de Sud presupune pierderi pentru acest sector de 450 de milioane de euro anual.

O afacere care a atras sute de persoane din Africa de Sud, Lesotho, Zimbabwe şi Mozambic, dar şi bande organizate care se luptă în interiorul galeriilor sau care aşteaptă înarmate la ieşirea din tunel pentru a fura aurul. Camera Minieră, patronatul din sector, a studiat structura acestor mafii care sunt implicate în activităţi precum jefuirea minerilor, extracţia ilicită, cumpărarea directă şi vinderea pe piaţă. Doar în vânzarea la nivel naţional patronatul a identificat 17 bande organizate.

Aproape 200 de mineri ilegali au rămas săptămâna trecută prinşi în tunelul de ventilaţie al unei mine de aur abandonate din apropiere de Benoni, nu foarte departe de Springs. Unsprezece dintre ei au fost salvaţi, dar restul au refuzat să iasă de teamă că vor fi arestaţi de poliţie. Săpaseră o galerie paralelă cu tunelul de ventilaţie, care a fost astupată din cauza unei surpări, însă unii mineri salvaţi au declarat că au fost atacaţi de o bandă de jefuitori când încercau să iasă la suprafaţă.

Minerii ilegali stau săptămâni întregi sub pământ, la temperaturi de minus 50 grade în mine abandonate, lipsite de ventilaţie şi de măsuri de siguranţă. Numărul victimelor este constant din cauza surpării galeriilor, exploziei de gaze sau ciocnirilor cu bandele armate de jefuitori.

Arch, un miner ilegal din Zimbabwe, a pierdut şase membri ai familei într-un incendiu care a ucis 25 de persoane în interiorul unei mine aflate la mică distanţă de cea din Benoni.

Cel mai mare pericol în aceste momente sunt aşa-numiţii ‘totsi' (gangsteri). Te aşteaptă cu arma în mână la ieşirea din tunel şi te jefuiesc de tot ce ai găsit. Unii au murit încercând să iasă la suprafaţă fără să folosească liftul, explică Godfrey Makomene, asistent social. Mulţi dintre cei care nu vor să se expună riscului subteranului decantează nisipul extras de la suprafaţă sau din noroi în ateliere clandestine din oraşele din apropiere.

Ei trec zilnic prin ciur tone de pământ pentru a obţine cel mult un gram de aur. Dar, la sfârşitul lunii, au un venit de între 3.000 - 5.000 de ranzi (335 euro), echivalentul unui salariu brut necalificat în Africa de Sud. În aşa numitele ‘townships' din apropierea minelor, populaţia este exasperată. Minerii ilegali poluează puţina apă disponibilă în acest aşezări cu servicii de bază minime. Şi cer cu voce tare să fie închise toate tunelurile.

Într-o astfel de aşezare din apropiere Springs există un atelier clandestin. Un grup de zece mineri din Zimbabwe sparg rocile pentru a le transforma în praf şi îl procesează cu mercur până la decantarea aurului. Conglomeratul se arde cu un aparat de sudură până se transformă în pepită.

Mineritul ilegal continuă însă în ritm alarmant. Luna viitoare vor rămâne alţi mineri prinşi în galerii, se vor face din nou arestări, iar activitatea nu va înceta până când nu se va reduce sărăcia şi şomajul. Iar cât timp va fi aur, febra va continua, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor