Cât este de ecologic internetul?

Logo Greenpeace.
Logo Greenpeace. (prin bunavoinţa Greenpeace)

Un studiu Greenpeace arată care este impactul Internetului asupra mediului, dacă se iau în considerare practicile giganţilor web.

Există 2,5 miliarde de oameni în lume care folosesc Internetul. Evident, este un număr destinat să crească odată cu conexiunea care îşi extinde ramurile sale capilare în fiecare colţ al globului. Un fenomen care până în urmă cu câţiva ani nici măcar nu exista, astăzi este baza fiecărei activităţi, fie că este vorba de muncă, timp liber, educaţie, comerţ, totul sau aproape totul este on-line. Dar în timp ce noi ştim sigur că există internetul, adesea uităm că în spatele celor care deţin marile, imensele spaţii virtuale, există, de asemenea, un element mult mai practic: energia electrică. Cine gestionează internetul consumă energie şi produce deşeuri: da, web-ul chiar poluează şi Greenpeace a aruncat un ochi la giganţii săi, analizând practicile şi politicile acestora şi întocmind un raport, publicat în luna aprilie, pe care vom încerca să-l rezumăm.

Raportul, intitulat „Clicking Clean: how companies are creating the Green Internet”, scoate în evidenţă modul în care web-ul - odată cu expansiunea şi cererea în continuă creştere - este un devorator de energie electrică. Cu toate acestea, analiza începe cu date pozitive: în comparaţie cu ultimul raport, datând din aprilie 2012, mulţi dintre operatorii din sector au adoptat politici de economisire a energiei iar unele companii mari au pornit pe un drum care îi va conduce (sau cel puţin aşa spun ele) la o auto-suficienţă datorită energiei regenerabile. Greenpeace subliniază că acest angajament poate avea un impact puternic asupra lumii "reale", deoarece este vorba despre companii pe care să le defineşti giganţi este aproape reductiv.

Printre companiile care urmăresc acest obiectiv, Greenpeace citează Apple - care şi-a anunţat intenţia de a transforma noul Campus din Cupertino alimentându-l cu energie regenerabilă -, Facebook, Google, Box, Rackspace şi Salesforce (ultimele trei sunt companii care găzduiesc spaţii şi servicii pentru web). În special, raportul subliniază importantele intervenţii pe care Apple şi Facebook le-au făcut cu privire la politicile lor de transparenţă, ceea ce este de neconceput pentru mulţi alţi giganţi îngrijoraţi de deteriorarea competitivităţii lor.

În state precum Carolina de Nord, Nevada, Iowa, aceste noi politici verzi aduc efecte tangibile, cum ar fi creşterea în energie solară şi eoliană, insuflând un fel de cerc virtuos care face să crească o importantă cotă din piaţa energiei durabile. Prin urmare, Apple este compania care investeşte cel mai mult în bune practici eco, Facebook o urmează de aproape, în timp ce Google rămâne liderul de necontestat printre giganţii prieteni ai mediului.

Dar cine a primit voturile negative? Nu toate companiile au luat această cale virtuoasă. Documentul Greenpeace subliniază că giganţi cum ar fi Amazon Web Services, care deţine zeci de companii, rămâne printre numele cele mai poluante şi mai puţin transparente din sector: de la Amazon nu sunt scurgeri de informaţii cu privire la impactul asupra mediului, o tăcere care vorbeşte mult, dar nici Twitter nu se prezintă ca o companie cu bune intenţii.

Raportul este foarte detaliat cu privire la tipul de energie utilizată de către fiecare companie activă pe web, complet cu tabele de sinteză, comparaţii faţă de anii precedenţi şi localizări geografice.

Pentru a citi şi descărca întregul document (în limba engleză) accesaţi: http://www.greenpeace.org/usa/Global/usa/planet3/PDFs/clickingclean.pdf