Cătălin Voicu, cinci ani cu executare

Senatorul Cătălin Voicu.
Senatorul Cătălin Voicu. (www.Wikipedia.org)

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat de intervenţii la conducerea Electrica şi Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferenţial contracte.

Potrivit Agerpres, un judecător de la Tribunalul Bucureşti i-a respins lui Cătălin Voicu o cerere de schimbare a încadrării juridice şi l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, stabilind că legea penală mai favorabilă acestuia este Codul penal din 1969.

Magistratul a constatat că fapta de care este acuzat Cătălin Voicu este concurentă cu cea pentru care fostul senator a fost condamnat în anul 2012 la şapte ani de închisoare şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de şapte ani închisoare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani. Instanţa a menţinut şi confiscarea de la acesta a sumelor de 200.000 euro şi 119.000 lei.

De asemenea, judecătorul a menţinut decizia instanţei din februarie 2016, prin care Cătălin Voicu a fost eliberat condiţionat din închisoare pentru cei 7 ani primiţi în primul dosar. Instanţa a mai decis ca inculpaţii din acest dosar să plătească în solidar către SC Servicii Energetice Moldova SA despăgubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalentul a 1.391.339 euro.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Cătălin Voicu a devenit, după Revoluţie, ofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) şi a fost avansat în grad şi decorat de două ori de Ion Iliescu. Ajuns general SPP, Voicu a fost detaşat la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), fiind consilierul pe probleme de siguranţă naţională al lui Ion Iliescu în perioada mandatului prezidenţial 2000 - 2004. În 2004, Cătălin Voicu a fost ales deputat pe listele PSD Bacău, el fiind şi un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, iar în 2008 a câştigat un mandat de senator PSD.

Dosarul, prin ochii procurorilor

În perioada 2004 - 2005, Nicolae Coroiu, în calitatea sa de director general al SC ELECTRICA SA a dispus funcţionarilor din subordine achiziţionarea de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC TECH SAFETY SA, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001, în condiţiile în care aceste achiziţii nu erau necesare.

Echipamentele au fost achiziţionate fără derularea vreunei proceduri de achiziţie publică, prin încredinţare directă şi fără nicio negociere, preţul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat, arată DNA.

Produsele au fost livrate de S.C. TECH SAFETY S.A. în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte şi emiţându-se facturile care au fost achitate, în mod nelegal, în regim de urgenţă.

Procurorii mai arată că directorul Coroiu a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul S.C. TECH SAFETY S.A., cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei , echivalent cu 1.391.339 euro. Respectiva sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul TECH SAFETY SA în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA).

La rândul său, Petru Andronache, director comercial al SISE Moldova a acţionat în consecinţă, şi a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate.

În ceea ce-l priveşte pe Cătălin Voicu Cătălin, în perioada 2004-2005, uzând de calitatea de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat, a intervenit, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., pentru că firma S.C. TECH SAFETY S.A. să fie favorizată în relaţia cu ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., respectiv SISE Moldova (S.C. Servicii Energetice Moldova S.A.), arăta procurorii DNA.

În intervenţiile sale directe la directorul general al ELECTRICA S.A., Coroiu Nicolae, şi la directorul economic al ELECTRICA SERV S.A, Voicu le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei S.C. TECH SAFETY S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma S.C. TECH SAFETY S.A.

"Prin aceste intervenţii, Voicu Cătălin a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne