CCR respinge sesizarea lui Ciorbea pe OUG 13. Ordonanţa mutilării Codului Penal ar putea reînvia

Judecătorii CCR au considerat nefondată sesizarea ridicată de Victor Ciorbea pe tema ordonanţei prin care PSD şi ALDE voiau să modifice Codul Penal în favoarea corupţilor.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

CCR a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituţionalitate a faimoasei OUG 13, ridicată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ca neavând obiect.

Sesizarea lui Ciorbea nu a fost judecată pe fond ci a fost respinsă pe motiv că OUG 13 a fost abrogată şi nu a produs efecte. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR au lăsat o portiţă parlamentarilor să reînvie OUG 13, lucru perfect posibil dacă Parlamentul majoritar PSD/ALDE va respinge ordonanţa de abrogare a acesteia.

"Potrivit art 29 din legea noastra, verificăm constituţionalitatea legilor şi ordonanţelor în vigoare. OUG a fost abrogată, după sesizare, din acest motiv nu putem constata admisibilitatea sesizării, nici pe fond, nici pe modalitatea extrinsecă de control", a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de ziare.com.

Întrebat ce se va întâmpla dacă OUG 14 e respinsă de Parlament, Dorneanu a răspuns că CCR nu judecă o cauză pe supoziţii, "după posibilitati" şi că "în momentul în care cineva va ataca, vom stabili toate urmările efectelor OUG 13.

"Corelaţiile se vor face atunci. Acum pornim de la adevarul ca ordonanta 13 nu mai există", a susţinut Dorneanu deşi dacă OUG 14 nu va fi aprobată de Parlament, OUG 13 va reînvia şi odată cu ea toate efectele nocive pentru a căror anulare sute de mii de oameni au ieşit zile în şir pe străzi.

Amintim că nu mai demult de ieri, aceeaşi Curte Consituţională a respins şi sesizările preşedintelui Iohannis şi a Consiliului Superior al Magistraturii legate de OUG 13, ambele sesizări vizând un posibil conflict între instituţiile statului. Concret, CCR a decis că Guvernul nu şi-a depăşit sfera competenţelor adoptând ordonanţa ce dezincriminează aproape total infracţiunile de serviciu fiind dreptul executivului să dea ordonanţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne