Tăriceanu, mişcări din fruntea Senatului: A sesizat CCR privind un presupus conflict între DNA şi Guvern

DNA investighează posibile fapte penale legate de adoptare controversatei OUG 13, vizaţi în dosar fiind Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Florin Iordache. Nemulţumit de situaţie, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, acuză un conflict juridic între Guvern şi DNA şi solicită intervenţia CCR.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Din fruntea Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu a decis să sesizeze Curtea Constituţională în vederea constatării existenţei unui presupus conflict juridic între Guvern, pe de o parte, şi Ministerul Public, prin Direcţia Naţională Anticorupţie, componentă a autorităţii judecătoreşti, pe de altă parte, reiese dintr-un comuicat remis de forul superior al Parlamentului.

Presupusul conflict juridic invocat de Tăriceanu "a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanţelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului referitor la modificarea şi completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituţionale".

"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017, abordează o temă de politică penală a statului român, or, măsurile de politică penală se află în competenţa exclusivă a Parlamentului şi a Guvernului, alte autorităţi publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot şi trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferenţă, de amestec discreţionar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului", se menţionează în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale a României", se arată în comunicatul citat.

Tăricenau consideră că, procedând la anchetarea "oportunităţii, circumstanţelor şi împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, reprezentanţii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competenţele Guvernului, prin Ministerul de Justiţie, fapt care a condus la apariţia prezentului conflict juridic de natură constituţională, în sensul deciziilor CCR".

În finalul sesizării, preşedintele Senatului solicită ca prin decizia pe care Curtea o va pronunţa "să se deblocheze conflictul, statuând faptul că pe viitor, organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării actelor normative".

Reamintim că la DNA s-a înregistrat recent o sesizare depusă de trei membri ai mişcării civice Iniţiativa România cu privire la posibile fapte penale care au legătură cu modalitatea de adoptare a controversatei OUG 13, care a scos sute de mii de români în stradă. Vizaţi de plângere sunt premierul Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei Flori Ioradache şi preşedintele PSD Liviu Dragnea. (Detalii aici)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne