Ce se întâmplă cu dosarul Microsoft şi cei nouă miniştri acuzaţi de corupţie

Procurorii anticorupţie continuă cercetările în mega-dosarul Microsoft, dosar în care sunt vizaţi nouă foşti miniştri care ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme să obţină contracte cu statul.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Pentru a dovedi infracţiunile de abuz în serviciu pentru care sunt cercetaţi cei nouă miniştri din dosarul Microsoft sunt necesare o serie de analize financiare pentru a se stabili prejudiciului cauzat în dauna statului, a explicat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"În dosar se continuă cercetările. În primă fază au fost trimişi în judecată o parte dintre inculpaţi pentru fapte de trafic de influenţă, luare, dare de mită. S-a disjuns dosarul cu privire la infracţiunea de spălare de bani, inclusiv faţă de persoane care au fost cercetate în faza iniţială. Apoi, alte persoane, şi mă refer în special la cei care au avut calitate de foşti miniştri, (...) sunt cercetate şi învinuite pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Pentru dovedirea acestei infracţiuni este necesar să stabilim cu exactitate prejudiciul pentru a putea să şi recuperăm, mă refer la prejudiciul cauzat în dauna statului. În acest sens, au fost dispuse nişte rapoarte de constatare financiară, se fac nişte analize financiare, (...) se administrează în paralel şi anumite probe propuse de persoanele care sunt investigate în acest dosar", a declarat Kovesi, la Pro Tv, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte primele condamnări din acest dosar - Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, "Pinalti" şi "Niro" - şefa DNA a amintit că procurorii au decis să conteste decizia instanţei de fond.

"Am făcut o analiză împreună cu colegii care au participat în şedinţa de judecată, cu colegii care au lucrat în acest dosar. S-a decis la nivelul DNA să atacăm această decizie a judecătorilor. Motivele de apel vor viza atât latura penală, ceea ce include şi chestiunea privind pedepsele, dar şi latura civilă a cauzei, ceea ce include modalitatea de confiscare şi anumite dispoziţii legale care s-au aplicat", a explicat Kovesi.

Dosarul Microsoft

În urmă cu puţin timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a împărţit sentinţele în dosarul Microsoft. Fostul edil Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a primit 3 ani de închisoare cu executare, fostul ministru Gabriel Sandu - doi ani de închisoare cu executare, omul de afaceri Dorin Cocoş - doi ani de închisoare cu executare, şi Nicolae Dumitru "Niro" - un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Magistraţii au mai hotărât confiscarea a 3,9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, 3,9 milioane de euro de la Pinalti, 2,19 milioane de euro de la Gabriel Sandu şi 1 milion de euro de la Nicolae Dumitru "Niro".

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei patru inculpaţi în 24 martie 2015 în megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro. Dacă în timpul procesului fostul ministru al telecomunicaţiilor Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Niro şi-au recunoscut faptele şi au făcut o serie de dezvăluiri incendiare, implicând alte nume grele din politica românească, fostul primar al municipiului Piata Neamţ, Gheorghe Ştefan, a insistat asupra nevinovăţiei sale.

Conform DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Printre cei ce şi-au umplut buzunarele trăgând "sfori" pentru acest contract, s-ar afla cei patru trimişi în judecată. Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

"În cursul procedurii de achiziţie, pentru a asigura asocieri având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoş a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoş — 9.000.000 euro.

Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecinţă, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare", susţin procurorii.

Dosarul a zguduit scena politică românească atunci când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul. Mai exact, este vorba despre Gabriel Sandu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Mai multe informaţii despre acest dosar intraţi aici.