Kovesi: Banii ascunşi prin firme offshore vor fi confiscaţi

Cei care şi-au ascuns averile ilicite prin Panama primesc o veste proastă de la DNA - procurorii anticorupţie urmăresc ce se întâmplă în spaţiul public şi vor confisca banii procuraţi ilegal din paradisurile fiscale.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Banii ascunşi prin firme offshore vor fi confiscaţi, a declarat şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, în contextul dezvăluirilor incendiare din presă legate de Panama Papers, relatează B1 TV. Procurorul şef DNA susţine că procurorii anticorupţie pot cere informaţii despre banii ascunşi în paradisuri fiscale.

Întrebată dacă pot fi confiscaţi banii din acele paradisuri fiscale, Kovesi a declarat că DNA poate confisca orice venit obţinut ilegal când se dovedeşte că s-a comis o infracţiune, inclusiv bunurile şi sumele de bani care nu sunt pe teritoriul României.

Kovesi a mai declarat că procurorii DNA sunt atenţi la tot ce apare în spaţiul public, folosesc şi informaţii din spaţiul public pentru a deschide anumite investigaţii.

"Când apar informaţii în spaţiul public despre persoane pe care noi deja le investigăm, de asemenea ne uităm cu atenţie", a atenţionat Kovesi.

Şefa DNA a vorbit şi despre cei care au încercat să îi spargă adresa de mail catalogând încercările acestora ca fiind nereuşite. Kovesi a mai adăugat că fiind o persoană corectă, nu are emoţii legate de ceea ce ar putea găsi un spion prin emailurile ei.

"Nu ştiu ce au găsit, nu mă interesează ce au găsit, în ceea ce mă priveşte sunt un om extrem foarte corect, o să fiu în continuare, nu am nicio îndoială cu privire la informaţii pe care orice persoană din lumea asta ar putea să o găsească, n-am emoţii."

Şefa DNA a declarat că nu poate să dea detalii despre cei care au încercat să o spioneze şi nu poate comenta pe acest subiect.

Reamintim că undele de şoc ale scandalului Panama Papers au ajuns până în România, în presă apărând informaţia că afacerişti grei precum Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, Sorin Ovidiu Vântu, Cristi Borcea, Corneliu Iacobov, dar şi moldovenii Olga şi Alexandru Repede au apelat la firma de avocatură Mossack Fonseca pentru înfiinţarea de companii paravan şi structuri offshore care să ascundă adevăraţii beneficiarii şi bunurile lor.

Potrivit directorului RISE Project România, numărul celor cu bani prin offshore-uri este mult mai mare, documentele arătând că peste 100 de români şi-au ascuns banii în paradisurile fiscale.