Ce soluţie are Raluca Prună pentru a rezolva problema interceptărilor

Ce se va întâmpla cu interceptările după decizia CCR care a spart Binomul SRI-DNA? Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că are o soluţie de moment.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul Cioloş a lucrat, alături de Parchete, Ministerul Public, DIICOT şi DNA, la o ordonanţă de urgenţă care să rezolve, pe moment, problema, a declarat joi seara, într-o conferinţă de presă, ministrul Justiţiei Raluca Prună, adăugând că actul normativ urmează să fie adoptat mâine seară.

"Guvernul a lucrat la o ordonanţă de urgenţă. A făcut acest lucru împreună cu toate parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT şi DNA. Mâine avem CSAT, pentru că ne trebuie avizul CSAT. Mâine seară, Guvernul va adopta această ordonanţă de urgenţă. Care este soluţia?

România este azi în situaţia în care nu are altă infrastructură decât cea care este administrată de SRI, astfel încât soluţia pe care o propune Guvernul în OUG este, evident, folosirea infrastructurii care este la SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorului şi a poliţiei judiciare, adică a acelor organe care sunt de cercetare penală", a declarat Raluca Prună, citată de Mediafax.

"Evident că am discutat cu SRI, pentru că ei sunt nu numai administratorii, ci şi proprietarii acestei infrastructuri. (…) SRI este de acord", a adăugat oficialul.

Potrivit ministrului Justiţiei, DIICOT şi DNA vor avea nevoie de o suplimentare bugetară pentru implementarea acestei ordonanţe de urgenţă, dar nu a precizat şi sumele necesare. "Este evident că punerea în acord a legislaţiei pe care o avem acum cu decizia CCR vine şi cu nişte costuri".

Un alt aspect important ridicat de Raluca Prună este consultarea societăţii civile asupra celor două variante - achiziţionarea unui nou sistem de interceptări pentru parchete sau folosirea infrastructurii SRI, împreună cu garanţii de utilizare a personalului care nu e la SRI şi are competenţe de cercetare penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne