Celebrând eleganţa şi feminitatea. Audrey Hepburn: 85 de ani de la naştere

Audrey Hepburn
Audrey Hepburn (Wikipedia public domain)

Pe 4 mai s-au împlinit 85 de ani de la naşterea celebrei actriţe de origine belgiană Audrey Hepburn. Actriţa pe care numeroşi fani o consideră o legendă, un exemplu de eleganţă şi delicateţe, a fost de fapt şi un „anti-star”. Aceasta a fost clasată pe primul loc într-un top al celor mai frumoase femei din ultimii 50 de ani.

Audrey Hepburn a primit în 1954 un Oscar pentru rolul din filmul „Vacanţă la Roma" şi în 1993 unul pentru acţiunile ei umanitare.

Actriţa s-a născut la Ixelles, o comună din cadrul regiunii Bruxelles în Belgia, tatăl fiind englez iar mama provenea dintr-o familie aristocrată olandeză. În 1935 părinţii divorţează, iar aceasta urmează Conservatorul într-o localitate din Olanda, iar după terminarea războiului urmează cursurile de balet la Amsterdam şi la Londra.

A lucrat şi ca model pentru diverşi creatori de modă. Din cauza înălţimii sale şi a problemelor de sănătate pe care le-a avut în timpul războiului, a abandonat baletul şi s-a consacrat actoriei, carieră în care avea să obţină succese şi să câştige inimile a mii de oameni.

Audrey Hepburn a fost căsătorită timp de 14 ani cu actorul Mel Ferrer, pe care l-a cunoscut la o petrecere a lui Gregory Peck şi au avut împreună un fiu, Sean Hepburn Ferrer.

Actriţa a mai fost căsătorită 13 ani cu psihiatrul italian Andrea Dotti, cu care a mai avut un fiu, pe Luca Dotti.

Audrey Hepburn a fost una dintre actriţele cele mai bine apreciate de la Hollywood, jucând în numeroase filme, dintre care cele mai cunoscute sunt „Mic dejun la Tiffany”, „My Fair Lady”, „Povestea unei călugăriţe” şi „Funny Face”.

În ultima perioadă a vieţii sale s- a dedicat acţiunilor umanitare, devenind ambasadoare a bunăvoinţei din partea UNICEF.

Actriţa a murit de cancer, în ianuarie 1993 în Elveţia, la 63 de ani.

Fiul său Luca Dotti a descris-o pe celebra actriţă ca fiind o femeie simplă care prefera liniştea familiei în locul excentricităţilor de la Hollywood, o mamă devotată căreia îi plăcea să muncească pentru bunăstarea copiilor.

Amintirea imaginii ei elegante a rămas vie mult timp, devenind un simbol cinematografic, astfel că la începutul anului 2006, actriţa a fost aleasă cea mai frumoasă femeie a tuturor timpurilor, iar în aprilie 2014, Audrey Hepburn a fost desemnată cea mai frumoasă femeie din ultimii 50 de ani.

Stilul de îmbrăcăminte pe care l-a imprimat în rândul femeilor continuă să fie popular până astăzi. În anul 2006, rochia neagră Givenchy purtată în filmul "Mic dejun la Tiffany" s-a vândut la licitaţie cu peste 462.000 de lire sterline, acesta fiind cel mai mare preţ obţinut pentru o rochie dintr-un film.