Cioloş nu-i face jocul lui Dragnea. Refuză să modifice Codul Fiscal

După ce presă a vuit pe tema faptului că, odată alegerile câştigate, Dragnea a renunţat la populism şi i-a cerut lui Cioloş să amâne cu un an reducerile de impozite şi taxe propuse de fapt de guvernul Ponta, premierul dă asigurări că Guvernul său nu se va lansa în asemenea măsuri.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Cioloş a dat, marţi seara, asigurări pe Facebook că guvernul nu se va atinge de Codul Fiscal, aşa cum i-a cerut Liviu Dragnea. Modificări de amploare cerute de liderul PSD - respectiv amânarea cu un an a reducerii TVA, a eliminării taxei pe stâlp şi a supraccizei pe carburanţi (măsuri gândite de Guvernul Ponta) - pot fi făcute doar de noul Guvern, a subliniat Cioloş.

Redăm postarea premierului:

"Constat că discuţia mea telefonică cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare.

Pentru că văd tot felul de interpretări, simt nevoia să limpezesc două aspecte:

1. În cadrul discuţiei nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât şi de oportunitate.

2. Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatele alegerilor de duminică.", scrie Cioloş pe contul său de socializare.

Reamintim că în cursul zilei de ieri, preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a solicitat premierului Dacian Cioloş să amâne cu un an modificările Codului Fiscal referitoare la reducerea TVA cu un punct procentual, precum şi la eliminarea taxei pe stâlp şi a supraccizei pe carburanţi (măsuri gândite de Guvernul Ponta).

"I-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor", a declarat Dragnea, într-un interviu acordat stiripesurse.ro.

Liderul PSD a pledat, în acelaşi timp, şi împotriva reducerii supraccizei pe carburanţi şi eliminării taxei pe construcţii speciale, aşa numita "taxă pe stâlp".