Ciorbă de măcriş cu cartofi noi şi ciuperci – un plus pentru sănătate

Ciorba de măcriş cu gustul ei acrişor este un adevărat răsfăţ, este deosebit de sănătoasă, reconfortantă şi plină de arome!
Ciorbă de măcriş
Ciorbă de măcriş (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ciorba de măcriş este un fel de mâncare săţioasă şi foarte gustoasă, la care pe lângă măcriş se adaugă cartofi noi, ciuperci, ouă fierte, legume şi verdeţurile preferate! Ouăle fierte tari dau un plus de proteine şi consistenţă ciorbei.

Măcrişul proaspăt este una dintre cele mai gustoase verdeţuri. Fie că este sălbatic sau de cultură, este delicios, remarcându-se prin gustul acrişor cu aromă de lămâie dar şi prin calităţile nutriţionale cu adevărat uimitoare. Conţine cantităţi mari de fibre alimentare şi este foarte bogat în vitamina C, precum şi în vitamina A, vitamina B6, potasiu, calciu şi magneziu. O singură cană (aprox 30 g) de frunze de măcriş tocate furnizează peste 100% din doză zilnică recomandată de vitamina C şi vitamina A. Măcrişul este şi un excelent antimicrobian şi antioxidant.

Beneficiile consumului de măcriş sunt nenumărate: are capacitatea de a îmbunătăţi vederea, de a încetini îmbătrânirea, de a reduce infecţiile pielii, de a întări sistemul imunitar şi de a îmbunătăţi digestia. De asemenea, conţine nutrienţi de care corpul are nevoie pentru a construi oase puternice şi a preveni osteoporoza, creşte circulaţia, stimulează nivelul de energie, scade tensiunea arterială, creşte pofta de mâncare şi întăreşte sănătatea inimii.

Iată o reţetă de ciorbă delicioasă servită de preferinţă cu iaurt sau smântână şi pâine de casă sau mujdei şi mămăliguţă.

Ingrediente:

250 g ciuperci pleurotus,

500 g cartofi tăiaţi în cubuleţe,

1 morcov mare,

1 ceapă,

2 linguri de ulei sau unt nesărat,

2 legături de măcriş proaspăt,

10-12 vârfuri de urzici (opţional),

3 l de apă,

3 linguri de sos de roşii ( sau o lingură de pastă de roşii),

2 ouă mari fierte,

sare şi piper după gust,

frunze de usturoi verde sau arpagic pentru ornat

Pentru servire: smântână sau iaurt ori mujdei de usturoi cu mămăliguţă

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)


Modul de preparare:

Măcrişul se spală bine în apă rece pentru a elimina eventualele firişoare de nisip şi alte impurităţi, după care se îndepărtează nervurile şi codiţele cotoroase.

Se îndepărtează nervurile şi codiţele cotoroase
Se îndepărtează nervurile şi codiţele cotoroase (Maria Matyiku / Epoch Times)

Măcrişul se taie în fâşii de 1-2 cm şi se lasă deoparte. Codiţele şi nervurile se taie mărunt.

Dacă aveţi la îndemâna câteva fire de urzici, acestea se taie în fâşii după ce au fost în prealabil spălate bine. Ceapa se mărunţeşte, iar morcovul se dă pe răzătoare. Cartofii se curăţă de pieliţă şi se taie în cubuleţe. Ciupercile se curăţă de impurităţi şi se rup în fâşii.

Pregătirea legumelor
Pregătirea legumelor (Maria Matyiku / Epoch Times)

În oala în care se prepară ciorba, se pun 2 linguri de ulei la foc mediu, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt. Se amestecă 1-2 minute până când ceapa devine translucidă apoi se adaugă morcovul dat pe răzătoare. După câteva minute se pun ciupercile.

În oala în care se prepară ciorba, se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovul şi după câteva minute se pun ciupercile.
În oala în care se prepară ciorba, se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovul şi după câteva minute se pun ciupercile. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se fierbe până când ciupercile încep să lase apă, apoi se adaugă cubuleţele de cartofi.

Se adaugă cubuleţele de cartofi
Se adaugă cubuleţele de cartofi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă 2-3 l de apă şi se presară o linguriţă de sare şi puţin piper. Când ciorba dă în clocot se adaugă urzicile mărunţite şi codiţele de măcriş tăiate mărunt.

Se adaugă urzicile mărunţite şi  codile de măcriş tăiate mărunt
Se adaugă urzicile mărunţite şi  codile de măcriş tăiate mărunt (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se continuă fierberea aprox. 15 minute, până când ciupercile sunt fierte şi cartofii pot fi uşor străpunşi cu o furculiţă.

Separat se fierb 2 ouă tari, care după ce se răcesc, se decojesc şi se dau pe răzătoarea măre. În funcţie de preferinţă, se pot adăuga date pe răzătoare sau se pot servi în farfurie tăiate în jumătate sau sferturi.

Ouăle fierte tari se dau pe răzătoarea mare
Ouăle fierte tari se dau pe răzătoarea mare (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se adaugă frunzele de măcriş tocate şi sosul de roşii. Se readuce ciorba la punctul de fierbere şi se lasă să fiarbă câteva minute până când măcrişul este moale.

Se adaugă frunzele de măcriş tocate şi sosul de roşii
Se adaugă frunzele de măcriş tocate şi sosul de roşii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se potriveşte de sare şi se adaugă ouăle fierte, date pe răzătoare, după care ciorba se ia de pe foc.

Se potriveşte de sare şi se adaugă ouăle fierte
Se potriveşte de sare şi se adaugă ouăle fierte (Maria Matyiku / Epoch Times)

De reţinut că măcrişul nu îşi păstrează culoarea verde în timpul gătirii devenind de culoare cafeniu.Se presară deasupra verdeţurile mărunţite după preferinţă: leuştean, frunze proaspete de arpagic, sau usturoi verde, mărar, etc.

Ciorba de măcriş se serveşte caldă său rece, cu o linguriţă de smântână şi pâine proaspătă sau cu mămăliguţă şi mujdei.

Ciorba de măcriş se serveşte caldă sau rece
Ciorba de măcriş se serveşte caldă sau rece (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură