Clotilde Armand, despre frauda în învăţământ: Este o uriaşă ameninţare la adresa securităţii naţionale

Frauda în educaţie este cel mai nociv fenomen social din România. Nedreptăţile, impostura, furtul şi abuzurile distrug încrederea tinerelor generaţii în viitorul României, scrie Armand, criticând numirea unui profesor acuzat de corupţie în fruntea unui liceu din Râmnicu Vâlcea.
Clotilde Armand
Clotilde Armand (Florin Chirila/Epoch Times)

În postul de director al unuia din cele mai bune licee din Râmnicu Vâlcea, "Mircea cel Bătrân" a fost "numit politic" un profesor acuzat de fapte de corupţie, atrage atenţia, printr-o postare pe Facebook, vicepreşedintele USR, Clotilde Armand, cerându-i ministrului Educaţiei să ia măsuri în acest caz.

În 2014, la cele trei clase cu profil intensiv de informatică de la unul din cele mai bune licee din Râmnicu Vâlcea, “Mircea cel Bătrân”, s-a intrat cu media 8,47. Zece elevi cu note începând cu 6,93 au fost însă incluşi abuziv într-una din aceste clase de către directorul de atunci, numit politic, dl. Pană Cătălin. Profesorii de la “Mircea cel Bătrân” au denunţat cu curaj aceste fapte grave de corupţie. În aprilie 2015, în urma controalelor de la Ministerul Educaţiei, directorul Pană Cătălin şi-a dat demisia. S-au descoperit alte abuzuri incredibile comise de acesta: clase cu efective de 45 de elevi, precum şi zeci de alte transferuri ilegale.

În data de 22 decembrie 2016 în Consiliul Profesoral au fost făcute două propuneri pentru funcţia de director, printre care şi fostul director Pană Cătălin. Câţiva profesori s-au opus nominalizării acestuia întrucât a încălcat grav legea. Totuşi, pe data de 9 ianuarie 2017 a fost numit în funcţia de director chiar fostul director demisionar Pană Cătălin, cel care a introdus fraudulos zeci de elevi în liceu, modificând o întreagă ierarhie impusă de Examenul de Testare Naţională", scrie Armand, pe Facebook, postând, de asemenea, memoriul profesorului de matematică Ciobotaru Petre, cel ce a denunţat abuzul de la colegiul Mircea cel Bătrân.

Memoriu Ciobotaru Petre, pagina 1
Memoriu Ciobotaru Petre, pagina 1 (Facebook)

Scrisoarea profesorului Ciobotaru Petre de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, pagina 2
Scrisoarea profesorului Ciobotaru Petre de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, pagina 2 (Facebook)

Clotilde Armand mai opinează că numirea de către PSD în funcţiile de director de şcoli şi licee a foştilor directori care fie nu au dat examenul, fie l-au picat, are ca scop nemijlocit comiterea de abuzuri şi ilegalităţi la comandă politică.

Funcţiile de director trebuie ocupate numai în urma concursurilor, de către persoane integre şi competente. Pe termen lung, frauda generalizată din educaţie şi învăţământul superior constituie o uriaşă ameninţare la adresa securităţii naţionale a României. Directorul Pană Cătălin, dar şi cei care l-au numit recent în funcţie la comandă politică, trebuie de urgenţă demişi şi anchetaţi pentru faptele lor.

Domnule Pavel Năstase, supun atenţiei dvs. acest caz în speranţa că veţi lua toate măsurile care se cuvin", adaugă Armand.

Reamintim că vineri, 6 ianuarie, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a semnat, alături de secretarul de stat Liviu Pop, o notă în care dă mână liberă inspectoratelor să îi repună în posturi pe directorii şi directorii adjuncţi de şcoli care nu au promovat concursul sau care nu s-au prezentat la testare. Nota a fost semnată exact în ziua când expira termenul pentru numirile pentru posturile neocupate din învăţământ.

Conform metodologiei adoptate de predecesorul lui Năstase, Mircea Dumitru, cel ce a încercat să depolitizeze învăţământul, repunerea în funcţii a persoanelor care până la data organizării concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct şi nu au participat la concurs sau au fost respinse era însă interzisă. Nota semnată de Năstase prevedea tocmai o derogare de la această prevedere.

Derogarea - excepţia, cu alte cuvinte - a fost însă transformată apoi în regulă "şi orice idee de competiţie, competenţe, meritocraţie, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepţionale, bine întemeiate şi oferită nominal, a ajuns text de metodologie", remarca Mircea Dumitru.