Fabricile de doctorate plagiate vor ancheta hoţii? Idee controversată a viitorului ministru al Educaţiei

Pavel Năstase urmează să decidă dacă va analiza ordonanţa care prevede că CNATDCU rezolvă suspiciunile de plagiat, şi va lua o decizie dacă o va modifica sau nu. Dacă legea va fi modificată, doctoratele suspecte vor fi analizate tot de universităţile care le-au acordat...
Pavel Năstase
Pavel Năstase (scoalaedu.ro)

Tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie reanalizate tot de universităţile care le-au acordat iar Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuie să fie doar instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor, a declarat, miercuri, ministrul propus al Educaţiei, Pavel Năstase, în cadrul audierilor din comisiile parlamentare.

"Eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj. Atunci când există contestaţii, ele să fie rezolvate la nivelul ministerului", a declarat Pavel Năstase, citat de Agerpres.

În opinia lui Năstase, CNATDCU este format din reprezentanţi ai tuturor domeniilor de studii şi ”este greu ca un expert din această comisie care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul dreptului”.

Viitorul ministru al Educaţiei a mai informat că va analiza Ordonanţa 4/2016, care prevede că CNATDCU rezolvă suspiciunile de plagiat, şi va lua o decizie dacă o va modifica sau nu.

Reacţii

"Gata, ne-am liniştit acum că ştim care este viziunea noului ministru al Educaţiei - vrea ca universităţile să fie cele care vor verifica acuzaţiile de plagiat, iar CNATDCU să rămână instanţa de apel. Adică, fabricile de doctorate plagiate să fie cele care anchetează hoţii.

Adică, universităţile care au girat şi multiplicat impostura până la suprasaturaţie să fie anchetatorii propriilor hoţii. Cum să mai poţi să lupţi cu morile de vânt? Cum să mai crezi că lucrurile se pot schimba? Cum să mai speri că educaţia contează măcar pentru generaţiile viitoare? Cum?", comentează informaţia, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan, cea care i-a prins cu "plagiatul în sac" pe Gabriel Oprea, Onţanu şi mulţi alţii.

Despre Pavel Năstase

Pavel Năstase este preşedintele Senatului Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) şi a fost rector al instituţiei. Potrivit Hotnews, Năstase este un apropiat al celebrului Viorel Hrebenciuc şi al PSD şi unul dintre cei mai bine plătiţi oameni din tot sistemul românesc de învăţământ. Are trei imobile şi două terenuri, un Audi şi depozite de peste 1,5 milioane de lei, 135.000 de euro şi 35.000 de dolari.

Fost rector al ASE în perioada 2012 – 2014, Năstase a fost implicat în controversa legată de revenirea lui Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) la catedra didactică din ASE.

De asemenea, Pavel Năstase a fost de acord, în 2013, cu o măsură controversată a guvernului Ponta: respectiv simplificarea subiectelor la Bacalaureat pentru elevii de la Tehnologic. Potrivit sursei citate, măsura a fost luată discret, ferită de orice dezbatere publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne