Columbia: Dialogul cu gherila FARC, în pericol dacă se confirmă planul de asasinare a fostului preşedinte Uribe

Şeful delegaţiei guvernului columbian Humberto de la Calle.
Şeful delegaţiei guvernului columbian Humberto de la Calle. (YAMIL LAGE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.11.2013

Şeful delegaţiei guvernului columbian, Humberto de la Calle, la negocierile de la Havana cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) a declarat miercuri că viabilitatea procesului de pace este în pericol, dacă se adevereşte că gherila a plănuit atentate vizând asasinarea fostului preşedinte al ţării Alvaro Uribe şi a procurorului general Eduardo Montealegre, notează joi ziarul ABC.

'O astfel de ipoteză este absolut inacceptabilă. Această ipoteză ar distruge complet viabilitatea procesului', a declarat De la Calle, în intervenţia sa la forul 'Cadru juridic pentru pace', desfăşurat la Bogota. De la Calle s-a referit la anunţul făcut public marţi de ministrul apărării, Juan Carlos Pinzón, potrivit căruia serviciile de informaţii au descoperit un plan al gherilei FARC pentru a atenta la viaţa lui Alvaro Uribe, preşedinte al ţării între 2002 şi 2010.

Câteva ore mai târziu, Procuratura informa că titularul acestei instituţii a fost avertizat de actualul preşedinte al ţării, Juan Manuel Santos, şi de ministrul apărării despre un plan de asasinat al gherilei împotriva sa. Ambele atentate urmau să fie realizate de brigada de elită a FARC, Teófilo Forero, activă în sudul ţării şi responsabilă de acţiuni sângeroase, precum atentatul din 2003 împotriva clubului El Nogal, din Bogota, soldat cu 36 de morţi şi 166 de răniţi.

'Guvernul a acţionat cu transparenţă şi responsabilitate deplină informând despre aceste versiuni venite de la surse ale serviciilor de informaţii', a spus De la Calle. Potrivit şefului delegaţiei de negociere, 'FARC trebuie să dea garanţii' că nu sunt implicate în planuri teroriste.

FARC, care negociază de un an la Havana un acord de pace pentru a pune capăt la jumătate de secol de conflict armat, nu a avut nicio reacţie la presupusele planuri de a ataca unele personalităţi columbiene, făcute publice de autorităţi, care nu au oferit la rândul lor detalii.

Guvernul columbian a dezvăluit marţi un presupus plan al FARC împotriva fostului preşedinte Uribe, unul din principalii detractori ai convorbirilor de pace dintre executiv şi gherilă. Ministrul apărării Pinzón şi şeful poliţiei, generalul Rodolfo Palomino, s-au reunit marţi dimineaţă cu Uribe pentru a-l informa personal despre presupusul complot.

'Poliţia naţională şi Procuratura generală evaluează informaţiile', a spus ministrul, care şi-a exprimat speranţa de a se ajunge 'la responsabilii acestor ameninţări'. Uribe a declarat că are încredere în actualul dispozitiv de securitate pus la dispoziţia lui şi a familiei sale şi a mulţumit pentru protecţia oferită de guvern, căruia i-a cerut să nu se lase şantaj de terorismul FARC.

Anunţul tentativei de asasinat intervine la câteva zile după ce poliţia şi armata l-au arestat pe un membru gherilei, Diego Fernando Quevedo Lozada, alias 'Caremango', pentru presupusa lui implicare într-un plan vizând răpirea copiilor lui Uribe. La 6 noiembrie, guvernul şi FARC au semnat la Havana al doilea punct al agendei de dialog privind participarea gherilei la viaţa politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor