Comisia Europeană blochează plata a 167,9 milioane de euro către România

Comisia Europeană a blocat plata a aproape 168 de milioane de euro către ţara noastră, după ce oficialii europeni au constatat nereguli în materie de selecţie a proiectelor şi a verificărilor de prim nivel.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Comisia Europeană a blocat, prin procedură de întrerupere, plata a 167,9 milioane de euro către România, relatează Hotnews.
Suma respectivă reprezintă cheltuieli efectuate în proiecte europene derulate în Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor după luna august 2012, de către beneficiari care au derulat proiecte pe fonduri europene POSDRU. Aceste cheltuieli au fost deja suportate de statul român, care a efectuat plăţile interne către beneficiari.

Ulterior, Guvernul ar fi urmat să îşi recupereze de la Comisia Europeană cei 167,9 milioane de euro în baza cererii intermediare transmise de statul român în 31 decembrie 2015. Acest lucru însă nu s-a mai întâmplat, a precizat Ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit MFE, motivele întreruperii vizează deficienţe în funcţionarea sistemului de management şi control al POSDRU, mai exact deficienţe de proceduri de selecţie a proiectelor şi verificările de prim nivel realizate de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare aflate în subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, respectiv Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Deficienţele au fost constatate în cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie -10 noiembrie 2015.

Ministrul fondurilor europene, Aura Răducu, a precizat că Ministerul analizează această situaţie şi este în legătură cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a identifica şi lua măsurile necesare pentru ameliorarea funcţionarii sistemelor de gestionare şi control aferente POSDRU şi pentru verificarea cheltuielilor efectuate de beneficiari.
Autoritatea de Management pentru POSDRU care, din februarie 2014, a trecut din subordinea Ministerului Muncii la Ministerul Fondurilor Europene, va continua să verifice cererile de rambursare ale beneficiarilor şi să efectueze plăţi pentru cheltuielile eligibile aferente proiectelor aprobate, a mai menţionat MFE.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne