Compania Smartmatic îi dă în judecată pe Rudi Giuliani, Sidney Powell şi Fox News. Cere 3 miliarde USD

Fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani
Fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Compania de software de vot Smartmatic a intentat o acţiune cerând 2,7 miliarde USD împotriva Fox News, vizând trei moderatori - Lou Dobbs, Maria Bartiromo şi Jeanine Pirro -, precum şi a avocaţilor Rudy Giuliani şi Sidney Powell, cu privire la ceea ce firma susţine că sunt afirmaţii false făcute cu bună ştiinţă despre pierderea alegerilor de către fostul preşedinte Donald Trump, relatează CNBC.

Plângerea îi acuză pe inculpaţi că au executat o campanie coordonată de dezinformare menită să convingă publicul de fraude electorale masive.

„Fără un actor ticălos, inculpaţii au inventat unul. Inculpaţii au decis să facă din Smartmatic personajul negativ în povestea lor”, susţine plângerea de 285 de pagini depusă la Curtea Supremă din Manhattan.

Citiți și Alegeri SUA. Firmă de securitate care a auditat maşinile Dominion: "Sunt o problemă de securitate naţională"

Plângerea îi acuză pe inculpaţi că au spus sau au sugerat în mod fals că tehnologia şi software-ul companiei Smartmatic au fost compromise sau folosite cibernetic în scopuri ilegale, în timpul alegerilor din 2020.

Smartmatic a negat afirmaţiile lui Trump conform cărora a existat o fraudă pe scară largă şi manipularea maşinilor de vot, care au avut drept rezultat un număr scăzut de voturi pentru Trump şi un număr excesiv de buletine de vot pentru Biden.

Avocaţii companiei au declarat că au numărat „zeci” de referinţe la ceea ce ei descriu ca fiind o campanie de dezinformare pe Fox News. Faptul că aceste afirmaţii au fost făcute în mod repetat şi repetate de personalul de ştiri al canalului este o dovadă că Fox News ar fi complotat activ cu avocaţii Giuliani şi Powell pentru a răspândi conspiraţia, a declarat avocatul Smartmatic, J. Erik Connolly.

Citiți și Venezuela, Serbia, Olanda, Canada - excursie în bizara lume a maşinilor de vot folosite în alegerile americane

Compania susţine că este convinsă că plângerea sa este susţinută de expunerea limitată la alegerile din SUA a produselor sale: comitatul Los Angeles este singurul său client din SUA. „Faptul că am fost folosiţi doar într-o singură jurisdicţie şi nu am fost folosiţi în niciun stat contestat face ca această campanie de dezinformare să fie şi mai flagrantă şi mai iresponsabilă”, a spus Connolly.

„Pământul este rotund”, au scris avocaţii Smartmatic chiar la începutul plângerii. „Doi plus doi este egal cu patru. Joe Biden şi Kamala Harris au câştigat alegerile din 2020 pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al Statelor Unite”, se spune în plângere. „Alegerile nu au fost furate, trucate sau măsluite. Acestea sunt fapte. Sunt demonstrabile şi irefutabile”.

„Pârâţii au cunoscut întotdeauna aceste fapte”, se spune în proces.

Se încarcă player-ul...

„Dar au văzut şi o oportunitate de a valorifica popularitatea preşedintelui Trump inventând o poveste. Inculpaţii au decis să le spună oamenilor că alegerile au fost furate de la preşedintele Trump şi vicepreşedintele [Mike] Pence. ”

Ca motiv pentru daunele de aproape 3 miliarde USD pe care le cere, Smartmatic susţine că baza sa de clienţi existenţi şi potenţiali din întreaga lume a suferit din cauza afirmaţiilor presupus false, şi, în unele cazuri, au descris compania Smartmatic ca fiind „toxică”, a declarat directorul executiv Antonio Mugica, care a refuzat să ofere exemple.

Plângerea depusă de Smartmatic survine după acţiuni similare depuse de compania Dominion împotriva lui Giuliani şi Powell. Cei doi au fost acuzaţi că au răspândit afirmaţii false de fraudă în cazul alegerilor din 3 noiembrie. Plângerea împotriva lui Giuliani susţine că a promovat "conspiraţia" fraudării alegerilor pentru a obţine monede de aur, trabucuri şi suplimente pe un podcast. Sidney Powell este acuzată pentru declaraţiile conform cărora agenţi străini s-au infiltrat în maşinile de vot produse de Dominion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe