Conflicte între mii de manifestanţi şi poliţie pe străzile capitalei elene

Manifestanţii de stânga au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva vizitei preşedintelui american, Barack Obama în Atena, ciocnindu-se cu poliţia, care a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestatari.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie cu prilejul vizitei lui Barack Obama în Atena
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie cu prilejul vizitei lui Barack Obama în Atena (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

În Grecia – prima oprire a preşedintelui american, Barack Obama, în turneul său global de rămas bun – forţele de stânga par să aibă o problemă cu liderul SUA.

Conform Reuters, conflictele au izbucnit, marţi, la doar câţiva km distanţă de reşedinţa prezidenţială, unde liderii eleni găzduiau un banchet de stat pentru Obama.

Aproximativ 7.000 de persoane, printre care mulţi manifestanţi cu măşti pe cap şi membri ai grupului PAME pro-comunist, au mărşăluit pe străzile din centrul Atenei, afişând bannere pe care erau citite mesaje precum “Nedorit!”.

Poliţia s-a încăierat cu manifestanţii când aceştia au încercat să treacă de barierele ridicate de forţele de ordine, încercând să ajungă la clădirea Parlamentului şi la ambasada americană din capitala greacă.

Într-o manieră elenă tradiţională, unii dintre manifestanţi au aruncat cu bombe incendiare înspre forţele de ordine, înainte să se disperseze pe străzile învecinate în apropierea Pieţei Syntagma din Atena.

Poliţia elenă a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Toate adunările publice au fost interzise în partea centrală a Atenei din cauza vizitei de două zile a lui Obama. Totuşi, acest lucru nu a împiedicat manifestanţii să apară în zonă. Forţele de ordine au parcat autobuze de-a lungul rutei lui Obama şi au ridicat bariere.