Copiii învaţă ce este recunoştinţa, dar răzbunarea vine de la sine

Cercetările dezvăluie importanţa şi impactul educării copiilor de a răspunde în acelaşi fel la actele de bunătate.
Copiii  au nevoie de lecţii importante în materie de reciprocitate, au  descoperit cercetătorii după ce un experiment a testat înclinaţiile  copiilor spre răzbunare şi întoarcerea favorurilor.
Copiii au nevoie de lecţii importante în materie de reciprocitate, au descoperit cercetătorii după ce un experiment a testat înclinaţiile copiilor spre răzbunare şi întoarcerea favorurilor. (Foto: Pexels.com)

Copiii trebuie să înveţe reciprocitatea - răspunsul de tipul „mă scarpini pe spate, te scarpin şi eu pe tine” - dar nu şi răzbunarea, potrivit cercetărilor.

„În seria noastră de experimente, am crezut că vom vedea cum copiii vor manifesta o reciprocitate direct pozitivă - tendinţa de a-i răsplăti pe cei care i-au ajutat - încă de la o vârstă fragedă. Nu a fost aşa”, a declarat autorul principal Nadia Chernyak, profesor asistent de ştiinţe cognitive la Universitatea California-Irvine. „Copiii de vârstă preşcolară nu au arătat aproape deloc conştientizarea faptului că ar trebui să returneze favorurile.”

Cercetătorii au fost interesaţi de modul în care se dezvoltă reciprocitatea. Ei au efectuat cinci experimente pe 330 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani şi au descoperit că cei mici erau mai predispuşi să întoarcă acţiunile negative, decât cele pozitive.

Copiii au jucat jocuri pe calculator de tipul "dăruire" şi "furt", interacţionând cu patru avataruri despre care credeau că sunt alţi copii care se joacă. În varianta "dăruire", toţi ceilalţi primeau câte un abţibild, lăsându-l pe subiect fără niciunul, până când un alt jucător i-l dădea pe al său copilului. În versiunea de furt, subiectul a început cu un abţibild pe care apoi, unul dintre ceilalţi jucători i l-a furat.

În următoarea fază a jocului de dăruire, copilul a primit un al doilea abţibild pe care îl putea da oricăruia dintre cele patru avataruri. În jocul de furt, ceilalţi jucători aveau abţibilduri, iar copilul avea ocazia să ia un abţibild de la unul dintre ei. Oare copiii vor da al doilea abţibild jucătorului care le dăduse unul? Ar fura de la jucătorul care a furat de la ei?

De cele mai multe ori s-a întâmplat acest lucru: copiii erau dornici să se răzbune, dar până la vârsta de 7 ani sau mai mult nu erau preocupaţi să întoarcă o favoare.

Ce poate explica acest comportament enigmatic?

„Este posibil ca cei mici să nu fie strângători în mod natural; pur şi simplu nu cunosc regula. Principiile lor arată puţin diferit faţă de cele ale adulţilor. Este nevoie de unele elemente cognitive de bază, precum şi de expunerea la normele sociale relevante pentru cultura lor, pentru a învăţa cum să se orienteze în lume”, a declarat Chernyak.

„Dacă scopul este ca cei mici să manifeste recunoştinţă, ar trebui să profităm de ocazii pentru a le arăta şi a discuta cu ei cazurile în care alte persoane manifestă acest comportament dorit.”

Ultimul experiment a fost de a afla dacă copiii vor demonstra reciprocitate direct pozitivă după ce li se sugera că ar trebui să o facă.

Unui grup de copii i s-a spus o poveste despre doi copii care îşi întorceau favoruri unul altuia. Un alt grup a auzit o poveste despre doi tineri care s-au angajat în acţiuni pozitive, dar nu în mod reciproc. Ambele grupuri au jucat apoi jocul de dăruire. Cei care au auzit povestea de reciprocitate au fost acum mult mai predispuşi să dea înapoi persoanei care le-a dat un abţibild, în comparaţie cu copiii care au auzit a doua poveste.

„Şi astfel, rezultatul nu este atât de sumbru până la urmă”, a spus Chernyak. „Resentimentele pot veni mai natural, însă recunoştinţa poate fi uşor de învăţat. Ascultarea unei simple poveşti a fost suficientă pentru ca cei mici să înceapă să urmeze norma de a înapoia favorurile.”

Studiul a fost publicat în Psychological Science. La această lucrare au contribuit şi alţi cercetători de la Franklin & Marshall College, Universitatea Yale şi Universitatea din Boston.

Acest articol a fost publicat iniţial de University of California-Irvine. Republicat prin intermediul Futurity.org sub licenţa Creative Commons 4.0.