Cutremurele de la Galaţi - cercetătorii nu au nici cea mai vagă idee

Efect cutremur
Efect cutremur (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)

Specialiştii seismologi au făcut publice primele concluzii legate de seismele din satul Izvoarele, Galaţi. Numeroasele cutremure - aproape 200 din 23 septembrie şi până în prezent - au cauze naturale, afirmă specialiştii, datorându-se unui "unui stres puternic în scoarţa terestră". Plăcile tectonice "se împing unele în altele", iar fenomenul nu poate fi oprit.

"Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Există un stres puternic în scoarţă, astfel că plăcile tectonice se împing unele în altele şi are loc ruperea", a declarat unul dintre experţii Institutului Naţional de Fizică Pământului, aflaţi în zona Izvoarele pentru cercetarea fenomenelor.

În intervalul 23.09-05.10 2013, în zona seismică Galaţi a avut loc o secvenţă de 187 evenimente seismice cu magnitudinea ML cuprinsă între 0.5 şi 3.9.

Cei mai afectaţi au fost sătenii din Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, unde pământul se umflă şi "parcă fierbe sub picioare," în tip ce din măruntaiele lui se aud bubuituri. Pereţii caselor se crapă, tencuiala cade iar parte din fântâni sunt compromise, apa miroase a sulf şi are gust de "motorină amestecată cu petrol."

La faţa locului s-a deplasat o echipă de specialişti, pentru a afla cauza acestor fenomene fără precedent. După o săptămână de măsurători şi cercetări, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că neobişnuita serie de cutremure are cauze naturale, seismele "nu pot fi oprite" şi vor continua:

"La Izvoarele există o propagare şi un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de amplificare face ca un cutremur să fie simţit mai puternic aici decât spre Slobozia, de exemplu.Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze. Este vorba de zile", afirmă experţii prezenţi la faţa locului.

După activitatea seismică intensă din ultimele două nopţi ar trebui să urmeze perioada "descrescătoare a activităţii seismice" i-au liniştit specialiştii pe săteni

Numărul neobişnuit de mare de cutremure se explică prin "reactivarea unei falii" situate în apropierea comunei Izvoarele, care "a mai dat cutremure" şi în trecut. Acum este o activare ieşită puţin din comun", a afirmat expertul.

Bubuiturile din măruntaiele pământului pe care le aud sătenii din Izvoarele ar putea de asemenea să aibă cauze naturale, a explicat directorul INFP, Constantin Ionescu. Dl Ionescu a declarat "că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote. Se poate întâmpla ca, în zonele unde au loc exploatări de gaze, pungi de gaze "să scape" în pânza freatică," însă acest fapt nu prezintă vreun pericol pentru cetăţeni. Din cauza pungilor de gaze "scăpate" în pânza freatică, apa poate căpăta miros sulf, aşa cum s-a întâmplat la Izvoarele. Nici acest fenomen nu este însă periculos, a mai declarat dl Ionescu pentru Mediafax.

Întrebaţi însă de localnici dacă seismele care le-au crăpat pereţii caselor au vreo legătură cu exploatarea petrolieră din zonă, specialiştii INFP aflaţi la faţa locului au răspuns "că este luată în calcul şi această ipoteză, dar că din datele de până acum nu poate fi considerată o cauză."

Seismologii, a afirmat expertul INFT, iau în calcul [pe lângă falia reactivată n.r.] şi ipoteza ca inundaţiile puternice din zonă au influenţat activitatea seismică din ultima perioadă. "Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seismice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numita seismicitate indusă. Deci poate influenţa seismic şi faptul că aţi avut o inundaţie aici", a explicat specialistul INFP. seismolog.

Adevărul pare să fie că cercetătorii nu au nici cea mai vagă idee.

"Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai întâi trebuie să culegem toate datele. Am adus patru staţii seismice de mare amplificare plantate în zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care măsoară mişcările seismice. Suntem hotărâţi să avem toate datele. Noi suntem aţintiţi cu toată atenţia asupra zonei şi monitorizăm toate evenimentele", a spus expertul citat de mediafax.

"Ce a fost greu a trecut" a declarat expertul seismolog care a mai explicat că seismul de 5,5 grade pe scara Richter ce a avut loc duminică dimineaţa în Vrancea ar putea avea o influenţă în ceea ce priveşte descărcarea din energia acumulată în zona Izvoarele, lucru care "ar ajuta la liniştirea activităţii seismice".

Izvoarele nu sunt un caz unic. Teritoriul României este "bântuit" de cutremure de suprafaţă şi în alte zone, ca de exemplu în zona Făgăraşului, sau în Banat, unde în 1990 au avut loc o serie de cutremure, fenomene similare celor de acum din zona Galaţi şi de asemenea în zone precum Carei, Tulcea şi în sudul Dobrogei influenţând zona Mangalia Constanţa, a precizat specialistul INFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne