Dacian Cioloş, "cenzurat" de TVR pe motiv că reprezintă imaginea de campanie a PNL

Difuzarea interviului acordat de Dacian Cioloş emisiunii "Viaţa Satului" a fost amânată, principalul motiv invocat de conducerea TVR fiind că premierul reprezintă imaginea de campanie a liberalilor, deşi oficial nu candidează.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Horoiu Eugen/Epoch Times)

Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea Societăţii Române de Televiziune a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii "Viaţa Satului", reiese dintr-un comunicat de presă remis duminică de Televiziunea Română.

TVR a decis să difuzeze interviul acordat de Cioloş fie după campanie, fie în cadrul spaţiului electoral alocat PNL, dacă liberalii îşi manifestă această disponibilitate.

"Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naşte din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că Premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie - şi ar fi incorect; imaginea Premierului apare atât pe afişele cât şi în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR.

Un alt motiv este faptul că în interviul acordat nu există ştiri la zi sau comunicări importante şi urgente, care să nu poată fi difuzate post-campanie electorală. Nu în ultimul rând, adăugăm că Premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanţul unui an de guvernare", se arată în comunicatul TVR.

Potrivit conducerii Televiziunii Române, emisiunile electorale la TVR se desfăşoară pe spaţii bine definite, respectând toate legile şi regulile de desfăşurare, iar spaţiile destinate partidelor au fost anunţate din timp, împărţirea timpilor de antenă fiind discutată cu acestea iar ordinea a fost trasă la sorţi şi comunicată.

"Faptul că anunţăm această reprogramare acum, nu face decât să confirme că a fost o decizie luată după analizarea tuturor aspectelor şi pe care ne-o asumăm în primul rând în faţa publicului nostru. Şi pentru ca informaţia să circule mai repede, în cazul în care prin discuţii cu reprezentanţii Premierului se va considera util, ne manifestăm disponibilitatea de a difuza emisiunea pe TVR (în mediul online) înaintea difuzării pe TVR 1.

Tot în scopul echilibrului dorit, vom propune PNL (partid care este asociat şi reprezentat de imaginea Premierului Cioloş) să folosească spaţiul electoral care i se cuvine prin distribuţia mai sus amintită, şi pentru a difuza interviul premierului, sau părţi considerate importante din acesta", a mai transmis TVR.

Pe de altă parte, merită menţionat că TVR a difuzat, în timpul campaniei prezidenţiale din 2014, un interviu cu fostul premier Victor Ponta chiar la emisiunea "Viaţa Satului" în cadrul căruia fostul premier a vorbit despre realizările sale în fruntea Guvernului şi s-a declarat principalul susţinător al agriculturii din ţara noastră. La emisiunea respectivă a participat şi fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, care a lăudat, la rândul său, contribuţia lui Ponta în domeniu.

Cazul a fost analizat ulterior de Comisia de Etică a TVR şi s-a ajuns la concluzia că "dacă din punct de vedere legal şi al normelor interne ale TVR prezenţa domnului Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, la ediţia "Viaţa satului" din 26 octombrie (2014) se încadrează în litera reglementărilor, oportunitatea invitării domniei sale la emisiune este discutabilă".