Fenomenul populismului, văzut prin ochii lui Cioloş

Partidele populiste nu sunt capabile să propună şi soluţii aplicabile la problemele pe care le ridică, ci se limitează să explice ce nu merge într-un mod simplist, fără a propune alternative, a remarcat premierul Dacian Cioloş.
Andrei Pricopie
26.11.2016

alte articole

Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
26.11.2016

În România se resimte fenomenul populismului, deşi la cote mai mici faţă de alte state din Uniunea Europeană, „care prinde şi câştigă, din păcate, tot mai mult teren”, a declarat vineri, la Forumul Societăţii Civile din Europa Centrală şi de Est, premierul Dacian Cioloş, citat de News.ro.

„Uniunea Europeană trece printr-o perioadă un pic aparte, aş spune, pentru că după o perioadă de prosperitate, de creştere care a permis şi extinderea Uniunii Europene - masiva extindere de la 15 la 28 de state membre astăzi – cunoaşte un fenomen de populism care prinde şi capătă şi câştigă, din păcate, tot mai mult teren şi cred că trebuie să privim într-un mod foarte pragmatic şi realist acest fenomen şi să nu cădem în capacana aceasta a negativismului şi antagonizării societăţii din cauza sau datorită acestui fenomen”, a declarat Cioloş.

Potrivit premierului, acest curent populist prinde nu doar în UE, ci şi în alte părţi din lume, chiar în state care au o istorie democratică foarte consistentă şi care şi-au bazat construcţia statală pe principiile democraţiei, motiv pentru care trebuie cercetate pragmatic şi realist care sunt rădăcinile acestui curent şi cum poate fi tratat pentru a nu slăbi democraţia.

„Aş nota această falie între societate şi leadership, care se adânceşte în ultimii ani, această divizare şi care este exploatată de unii, construind aceste curente populiste. Însă ceea ce este interesant e că nu sunt formaţiuni populiste care să fie în măsură să treacă dincolo de a revendica în mod negativ anumite evenimente. Nu am văzut astfel de formaţiuni capabile să propună şi soluţii aplicabile la problemele pe care le ridică.

Se concentrează în populism foarte multă energie pentru a explica ce nu merge şi a explica într-un mod simplist, nu simplu şi inteligibil, ceea ce nu merge, fără a propune soluţii şi alternative. Cred că de aici trebuie să pornim atunci când tratăm aceste chestiuni legate de populism”, a precizat Cioloş.

Deşi România nu a fost ocolită de acest fenomen, şeful Executivului a remarcat că ţara noastră „e una din rarele ţări din această zonă care nu are încă partide populiste sau extremiste în Parlament”.

„Sper să nici nu fie cazul după aceste alegeri. Asta nu înseamnă că anumite formaţiuni politice nu folosesc abordări populiste, mai ales în campanii electorale. Aici se speculează, în primul rând, cel puţin în România, diferenţele de aşteptări între anumite categorii sociale din partea instituţiilor statului, din partea decidenţilor”, a punctat Cioloş.

Pe de altă parte, premierul a atras atenţia că anumite neajunsuri în reforma unor instituţii sau politici ale statului, incapacitatea de a duce la bun sfârşit aceste reforme „sunt compensate în discursul populist cu provocarea fricii, provocarea de teamă, de ură, care duce apoi la manipulare”.

„De multe ori se foloseşte această teamă şi ură chiar împotriva străinilor făcând această paralelă între noi acasă şi ei dincolo, uitându-se faptul că avem câteva milioane de români care lucrează în străinătate, care au contact cu această străinătate şi de fapt în viaţa lor de zi cu zi integrează ceea ce din păcate unii lideri politici speculează în mod simplist. Deci avem canale, avem mijloace prin care cred că putem combate aceste discursuri şi astfel de abordări dacă reuşim să depăşim abordarea simplistă a lucrurilor”, a mai afirmat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor