Danileţ: Generaţia căreia i-am îmbuibat capul cu non-valori va lua mâine decizii pentru noi

Românii nu ar trebui să uite, când îşi educă copiii şi când relaţionează cu tinerele generaţii că ai ceea ce creşti iar adolescenţii bulversaţi de non-valorile promovate la televizor sunt decidenţii de mâine.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Epoch Times România)

Autor al primului manual de educaţie juridică adresat liceenilor şi personaj puternic implicat în viaţa socială, judecătorul CSM Cristi Danileţ remarcă, într-o postare pe Facebook, mutaţia pe care au suferit-o valorile copiilor din ziua de astăzi, într-un mediu infestat prin toate canalele de false repere şi informaţii inutile.

"De câte ori mă văd cu elevii la orele de educaţie juridică, fac un test cu patru întrebări:
- 'Cine ştie cine e X, constructor de biserici şi condamnat pt corupţie?'. Nu veţi fi deloc surprinşi dacă vă spun că toate mâinile sunt sus.
- 'Dar cine ştie cine este Z, piţipoanca operată la sâni a nu ştiu câta oară?' continui eu. Evident, toate mâinile sunt sus.
- 'Şi pe soţii Z, care au divorţat, s-au recăsătorit, iar au divorţat, iar s-au recăsătorit şi tot aşa de vreo cinci ori?'. Bineînţeles, mâinile sunt sus.
- 'Acum spuneţi-mi cine este preşedintele instanţei supreme!'. Tăcere...'Dar măcar ştiţi dacă e bărbat sau femeie?' încerc eu marea cu degetul. Primesc răspuns de la câţiva 'E femeie...' şi de la alţii ' E bărbat...'.

Cam atât despre valorile copiilor din ziua de azi. Credeţi că marea problemă a tineretului de azi e axa x0y cu "note" şi "nr. elevi" pe care jumate au rezolvat-o greşit la evaluare?! Nu...e mult mai profundă. Dar noi refuzăm să o vedem, acuzându-i că sunt proşti şi cretini pe puştii de 14 ani care stau cu nasul doar în tablete. Doar nu credeţi că ei citesc acolo lucrări de cultură universală sau că se uită la lecţiile mele de educaţie juridică filmate şi urcate pe net! Ei bine, generaţia asta pe care am infestat-o ani de-a rândul cu informaţii inutile şi căreia i-am îmbuibat capul cu non-valori va lua mâine decizii pentru noi. E inevitabil.", scrie Cristi Danileţ.

Reamintim că judecătorul, autor al unui manual gratuit de educaţie juridică pentru tineri a tras, de-a lungul anilor, prin postările sale, numeroase semnale de alarmă asupra creşterii fenomenului delicvenţei juvenile într-o societate în care adulţii şi-i antagonizează pe adolescenţi în loc să şi-i apropie şi în care educaţia copiilor este lăsată, din ce în ce mai mult, în seama televiziunii şi internetului.

Infracţiunile comise de copii au explodat. În ultimii cinci ani, 20.000 de minori au fost trimişi în judecată, dintre care aproape 15.000 au fost condamnaţi. Aşa arată statisticile privind delincvenţa juvenilă în România prezentate de Cristi Danileţ care este de părere că există o hibă în actualul sistem de educaţie.

„Eu cred că ar trebui să fim cu toţii în alertă: ce fel de generaţie se ridică? Ce fel de oameni ne vor conduce peste 10-20 ani? Cred că deja educaţia este una inadecvată şi trebuie schimbată din temelii paradigma acesteia: trebuie să pregătim oameni pentru viaţă, dispuşi să trăiască în societate conform regulilor ei”, declara recent, pentru Adevărul, Cristi Danileţ.