Declaraţiile Gabrielei Firea despre familiile fără copii reprezintă faptă de discriminare - CNCD

Gabriela Vrânceanu Firea Palade, PSD
Gabriela Vrânceanu Firea Palade, PSD (Epoch Times România)

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis marţi că atacul electoral ale Gabrielei Firea la adresa lui Klaus Iohannis, pe care purtătoarea de cuvânt a campaniei prezidenţiale PSD l-a caracterizat drept incomplet pentru că nu a crescut copii, reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale.

Decizia a fost adoptată de CNCD cu unanimitate de voturi. Totodată, Firea a fost sancţionată cu avertisment. Redăm comunicatul CNCD, publicat de Hotnews.

"Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 19.11.2014, a adoptat următoarea hotărâre:

Afirmaţiile doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României, făcute în cadrul conferinţei de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la următoarele declaraţii:

  • Nu eşti un om complet fără să creşti un copil
  • (...) 'Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (...) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil, la viaţă celor din jur pentru că se gândeşte la propriii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt.' (...)
  • poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere
  • În toate statele civilizate cei care doresc să ajungă preşedinţi provin din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă' (...)
  • Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferinţa de presă - 'Deci asta ar fi un defect pentru un viitor preşedinte?', doamna senator a răspuns: 'Categoric

reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Reclamatei i s-a aplicat sancţiunea contravenţională a avertismentului.

Totodată Colegiul director condamnă public astfel de declaraţii, considerându-le ca fiind discriminatorii şi reiterează apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie în societate să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiului egalităţii de şanse.

Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor, în termen legal, şi este supusă căii de atac la instanţă de contencios administrativ."

Reamintim că CNCD a fost sesizat cu privire la caracterul discriminatoriu al declaraţiilor Gabrielei Firea de Alexandru Muraru, vicepreşedintele PNL Iaşi. Acesta a depus pe 9 octombrie o adresă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cerând consiliului să aplice sancţiunea maximă şi să o oblige pe Firea să-şi ceară scuze public:

"Luând în considerare calitatea oficială a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, de senator în Parlamentul României, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publică a acestora, precum şi momentul în care acestea au fost făcute (campania electorală pentru alegerile prezidenţiale), am solicitat CNCD sancţiunea maximă care coroborează amenda contravenţională în cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD să publice şi să difuzeze, în mass-media (presă scrisă, audio şi video), un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârşirea contravenţiei, precum şi solicitarea de scuze publice într-un cadru similar celui în care s-a produs fapta." informa Alexandru Muraru.

Mai menţionăm în context că inclusiv Ion Iliescu, mentorul PSD şi fost preşedinte al ţării, el însuşi fără copii a criticat declaraţiile Gabrielei Firea pe tema familiilor fara copii: "Eu sunt unul din atâţia (fără copii n.r.). E nepotrivită ieşirea Gabrielei Firea. Eu am toata simpatia pentru Gabriela Firea, dar nu am înţeles ieşirea asta a ei." a comentat Iliescu declaraţiile purtătoarei de cuvânt a campaniei electorale PSD.