Delegaţia FMI ajunge pe 21 ianuarie la Bucureşti; pe agenda discuţiilor - majorarea accizei la carburanţi

Guillermo Tolosa reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.01.2014

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va sosi marţi, 21 ianuarie, la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, informează Mediafax.

Vizita se va încheia pe 5 februarie, şi, conform unui comunicat remis de reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, "misiunea va discuta cu autorităţile române evoluţiile economice recente şi priorităţile în ceea ce priveşte reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amânarea cu trei luni a majorării accizei la carburanţi, astfel încât să fie asigurată ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB."

Aşa cum reiese şi din comunicatul remis de Guillermo Tolosa, unul dintre punctele centrale ale discuţiilor între autorităţile române şi FMI va fi amânarea cu trei luni a accizei pe carburanţi.

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultima scrisoare de intenţie, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.

Reamintim că introducerea accizei pe carburanţi a fost subiectul unei intense dispute între preşedintele Băsescu şi premier. Traian Băsescu a ameninţat în 2013 că nu va promulga bugetul, dacă guvernul nu renunţă la introducerea accizei pe carburanţi, taxa pe care şeful statului a considerat-o o frână pentru dezvoltarea economiei româneşti, al cărei unic rol ar fi finanţarea campaniilor electorale USL.

Pe 18 decembrie, preşedintele a promulgat bugetul, după ce în prealabil, în baza unui compromis politic, introducerea taxei a fost amânată cu 3 luni. Cu această ocazie, Băsescu a declarat că îşi asumă personal amânarea acestei taxei, declarând că va explica delegaţiei FMI efectele negative pe care le-ar fi antrenat introducerea ei.

Marţi, 14 ianuarie, Băsescu şi-a reitereat convingerea că preţul combustibililor nu trebuie crescut, afirmând că decizia sa categorică este ca acciza de 7 eurocenţi plus TVA pe carburanţi să nu se introducă. Declaraţia a fost făcută ca o prefigurare a discuţiilor ce vor avea loc între autorităţile române şi delegaţia FMI.

În ceea ce priveşte reformele economice, ieri la Viena, după ce a precizat că deşi de obicei este "sfătuit " să spună ceea ce doreşte auditoriul să audă "de data aceasta", va face o excepţie şi va spune adevărul, Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat că economia a performat anul trecut mai bine decât au estimat autorităţile române împreună cu experţii internaţionali, creşterea din 2013 îndreptându-se spre 3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor