Delhi. Rusia îndeamnă statele Golfului să creeze un mecanism de securitate pentru a rezista sancţiunilor americane

Rusia organizează făţiş lumea arabă împotriva sancţiunilor americane.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova a cerut ţărilor din Golf să ia în considerare un mecanism comun de securitate pentru regiune şi că a sosit momentul în care lumea să scape de măsuri unilaterale, cum ar fi sancţiunile.

"Am sugerat ţărilor din Golf să se gândească la mecanisme de securitate colectivă ... începând cu măsuri de consolidare a încrederii şi invitându-ne reciproc la exerciţii militare", a spus Lavrov la o conferinţă de securitate din Delhi.

Tensiunile în Golf au crescut în urma uciderii, de către SUA, a comandantului militar iranian, generalul Qassem Soleimani, în urma unui atac cu drone. SUA îl consideră pe Soleimani responsabil pentru atacul anterior al unor miliţii irakiene susţinute de Teheran împotriva ambasadei americane din Bagdad.

"Din moment ce am menţionat Golful Persic, suntem foarte preocupaţi de ceea ce se întâmplă acolo", a declarat Lavrov.

Ministrul Afacerilor Extern iranian, Mohammad Javad Zarif, participă, de asemenea, la conferinţa de la Delhi care survine la doar o zi după ce Marea Britanie, Franţa şi Germania au acuzat oficial Iranul că încalcă termenii acordului din 2015 încheiat cu marile puteri, ceea ce ar putea duce la reimpunerea sancţiunilor ONU.

Agenţia de ştiri iraniană Fars l-a citat pe Zarif care a declarat că utilizarea mecanismului litigiilor este lipsită de temei legal şi o greşeală strategică.

Lavrov a afirmat că sancţiunile unilaterale sunt o problemă în lumea de azi.

"Secolul XXI este momentul în care trebuie să scăpăm de orice metod de lucru în relaţiile internaţionale care amintesc de coloniale şi neo-coloniale. Şi sancţiunile, sancţiunile impuse unilateral, nu vor funcţiona".

După retragerea SUA din tratatul nuclear de către Donald Trump, administraţia a reimpus sancţiuni asupra Iranului, care au generat probleme serioase economiei sale bazate pe exportul de ţiţei.

Premierul britanic Boris Johnson a fost de acord, marţi, cu propunerea preşedintelui american Donald Trump de a înlocui acordul nuclear iranian semnat în 2015, care nu face decât să întârzie momentul în care Republica Islamică va putea obţine arme nucleare, cu un pact care să asigure că Iranul nu va obţine o armă atomică.