Demonstraţie-mamut la Hong Kong. 25 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen

Demonstraţie masivă de comemorare a 25 de ani de la Masacrul din Tienanmen de la 4 iunie 1989. Victoria Park, Hong Kong.
Demonstraţie masivă de comemorare a 25 de ani de la Masacrul din Tienanmen de la 4 iunie 1989. Victoria Park, Hong Kong. (Jessica Hromas/Getty Image)

Peste o sută de mii de chinezi s-au reunit miercuri, sub lumina lumânărilor, într-un parc din suburbiile Hong Kong-ului, comemorând cea de-a 25-a aniversare a represiunii protestelor din Piaţa Tiananmen.

Participanţii la ceremonie au aprins lumânări în memoria victimelor, acoperind cele şase terenuri de fotbal din Parcul Victoria într-un ocean de lumini sclipitoare.

Peste 180.000 de persoane s-au alăturat comemorării, conform organizatorilor, în timp ce poliţia a estimat mărimea mulţimii la aproximativ 99,500 de persoane

Activiştii pentru democraţie au depus o coroană de flori la un memorial improvizat, citind numele celor ucişi în represiunea militară de pe 3-4 iunie, 1989, în inima Beijingului. Represiunea a ucis sute, sau chiar mii, de protestatari neînarmaţi şi privitori.

Mulţi dintre participanţii la marşul de miercuri au purtat bentiţe pe care era scris ”4 iunie 25” şi au intonat slogane îndemnând Partidul Comunist Chinez să întoarcă verdictul dat asupra mişcării de protest. Beijingul susţine şi acum că protestele erau menite să răstoarne Partidul şi să aducă haosul în China.

Protestele rămân un subiect taboo în China continentală, iar Beijingul nu a efectuat niciodată o investigaţie completă asupra evenimentelor din timpul represiunii militare sau a numărului total de victime. Însă în Hong Kong, care păstrează unele dintre drepturile civile care lipsesc cu desăvârşire în China continentală, amintirea protestelor din Tiananmen este de neuitat.

”Când întreaga Chină este redusă la tăcere, cred că oamenii din Hong Kong, cu libertatea pe care o au acum, sunt responsabili să aprindă o lumânare pentru ei ”, a declarat Lee Cheuk-yan, un parlamentar pro-democraţie şi unul din organizatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe