Descoperire uimitoare: un lac subteran cu apă sărată pe Planeta Marte (video)

A fost descoperită prima dovadă că în trecut, Marte a avut lacuri, râuri şi mări şi că ar fi putut fi locuit.
Reprezentare artistică a navei  spaţiale Mars Express care sondează emisfera sudică a  planetei Marte
Reprezentare artistică a navei spaţiale Mars Express care sondează emisfera sudică a planetei Marte (Davide Coero Borga / ESA, INAF)

La un kilometru şi jumătate sub gheaţa Polului Sud al planetei Marte există un mare lac de apă lichidă şi sărată: descoperirea a fost făcută cu ajutorul radarului italian Marsis al sondei Mars Express. Publicată în Science, descoperirea a fost prezentată de către Agenţia Spazială Italiană (ASI), Istitutul Naţional de Astrofizică (INAF), Universitatea Roma Tre, Universitatea Sapienza şi Gabriele d'Annunzio (Pescara, Italia), Consiliul Naţional de Cercetare (CNR).

Marele lac subteran descoperit pe Marte de către cercetătorii italieni, care au folosit datele radarului Marsis de la bordul sondei europene Mars Express, are toate caracteristicile pentru a găzdui viaţa. Există de mult timp, are apă lichidă, săruri şi este protejat de razele cosmice: deci, spun autorii cercetării, sunt toate elemente care ar putea să indice chiar şi o nişă biologică.

Descoperirea unui lac de apă lichidă în subsolul lui Marte „este una dintre cele mai importante din ultimii ani“, a declarat preşedintele ASI, Roberto Battiston. „Sunt decenii de când sistemul spaţial italian este implicat în cercetarea Planetei Marte, împreună cu ESA şi NASA. Rezultatele obţinute cu ajutorul Marsis - afirmă Battiston - confirmă rezultatele excelente ale oamenilor de ştiinţă şi ale tehnologiei noastre şi sunt dovezi suplimentare a importanţei misiunii europene conduse de ExoMars, care în 2020 va ajunge pe Planeta Roşie în căutarea urmelor de viaţă", relatează agenţia ANSA.

Mars Express deasupra Polului Sud al planetei Marte
Mars Express deasupra Polului Sud al planetei Marte (Science)

Lacul, stabil de mult timp, cu un diametru de 20 kilometri şi o formă aproximativ triunghiulară, a fost localizat de radarul Marsis (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), activ din 2005 la bordul sondei Mars Express a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Radarul Marsis a fost conceput de Giovanni Picardi de la Universitatea Sapienza din Roma şi construit de Thales Alenia Space,(Thales-Leonardo) iar toţi autorii cercetării sunt italieni.

Prezentarea rezultatelor a fost făcută de către Roberto Orosei de la INAF, cercetător ştiinţific responsabil de radarul Marsis şi de primul autor al cercetării, Enrico Flamini, cercetător în cadrul Universităţii Chieti-Pescara, responsabilul proiectului pentru ASI, împreună cu Elena Pettinelli, şeful laboratorului de Fizică aplicată din cadrul Universităţii Roma Tre. În cele din urmă, apare şi răspunsul la întrebarea care, încă din 1976, a fost ridicată de misiunile Viking şi Mariner ale NASA: datele lor indicau în mod clar că, în trecut, Marte a avut lacuri, râuri şi mări, dar până acum nimeni nu ştia ce s-a întâmplat cu toată acea apă.

„A existat o vreme când Marte era locuibil, cu un climat similar cu al Pământului, dar în timp planeta a pierdut atmosfera şi cu ea încălzirea cu efect de seră, ca urmare apa a îngheţat şi apoi a dispărut. Rămân semnele lăsate de prezenţa apei, dar trebuia înţeles ce s-a întâmplat cu ea şi unde trebuia căutată”, a declarat Orosei, de la INAF.

Lacul, întunecat şi sărat, este probabil adânc de câţiva metri şi este situat în regiunea planetei Marte numită Planum Austral, în Polul Sud. "Este prima dovadă că pe Marte există apă lichidă, într-un lac subglacial", a spus Flamini. "Este o ştire - a adăugat el – care este aşteaptă de 30 sau 40 de ani". Datele colectate de radarul Marsis în perioada mai 2012 şi decembrie 2015 arată că este vorba despre o masă de apă stabilă. Lacul întunecat şi sărat din Polul Sud nu poate fi singurul: potrivit cercetătorilor, ar putea exista altele şi, acum că ştiu modul în care să le caute, vor continua să o facă.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură