Diaconescu se plânge la Barroso: Ordonanţa lui Dragnea poate altera rezultatul alegerilor

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Epoch Times România)

Ordonanţa propusă înaintea alegerilor prezidenţiale de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care li s-ar permite aleşilor locali migrarea la alte partide politice fără a-şi pierde mandatul, poate afecta "modelul politic şi instituţional al României"şi "altera rezultatul alegerilor prezidenţiale", reiese într-o scrisoare pe care fostul ministru Cristian Diaconescu i-a trimis-o marţi preşedintelui Comisie Europene, José Manuel Barroso, şi comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn, scrie Mediafax.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, vrea ca, într-un termen de 15 zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul, după cum prevede legislaţia aflată în vigoare. Vicepremierul susţine că ordonanţa ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni, argumentând că foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi nu pot schimba tabăra pentru că îşi pierd mandatul.

"Mă simt obligat să vă fac cunoscută o problemă politică importantă care poate să afecteze modelul politic şi instituţional al României. În egală măsură, este o problemă care ar putea să altereze rezultatul viitoarelor alegeri prezidenţiale. Mă refer la o lege modificată, aşa cum a fost prezentată ea de către vicepremierul Liviu Dragnea, care le va permite primarilor care au fost aleşi în iunie 2012 să treacă în alte partide fără impedimentul de a-şi pierde funcţia. Aşa cum este sistemul legislativ în România acum, un primar care a fost ales ca reprezentant al unui anumit partid nu poate să migreze la alt partid şi să-şi păstreze funcţia", scrie Diaconescu, candidat independent la prezidenţiale.

Fostul ministru de Externe susţine că prevederea este o măsură de control democratic, cu obiectivul de a ajuta la menţinerea scopului votului original al cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunea în alegeri, iar primarul nu-şi poate trăda cetăţenii şi migra în funcţie de diverse presiuni politice ori financiare.

Totodată, Diaconescu este de părere că modificarea legii, în scopul de a "permite ca primarii să poată, în perioada de timp dată, să decidă în care partid doresc să activeze, în pofida partidului care i-a susţinut în alegerile locale, este o lovitură grea dată democraţiei româneşti şi nu ar fi putut să apară într-o perioadă mai proastă, având în vedere că se aşteaptă ca partidele mari, iar dintre ele mai ales partidele de guvernământ, să obţină avantaje de pe urma acestei migrări politice în viitoarele alegeri prezidenţiale".

"Aceste acţiuni diferă cu siguranţă de angajamentele democratice pe care România, ca partener şi aliat, a promis să le îndeplinească. Şi mai mult, momentul în care sunt întreprinse aceste acţiuni pot determina candidaţi independenţi, ca mine, să se întrebe dacă procesul electoral nu va fi afectat şi dacă suveranitatea cetăţenilor este cu adevărat respectată", se mai precizează în scrisoarea lui Cristian Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne