Dionis Cenuşă: Alegerile anticipate sunt dorite de toate forţele politice de la Chişinău

Potrivit calculelor politice, în urma alegerilor anticipate doar cinci partide politice au şanse reale să intre în Parlament, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

În contextul protestului de duminică, organizat la îndemnul preşedintelui ales Maia Sandu, politologul Dionis Cenuşă constată că potrivit calculelor politice anticipatele sunt de fapt dorite de toate forţele politice din R. Moldova, care citesc sondajele şi ştiu că vor intra în Parlament - PSRM, PAS, Partidul lui Şor şi Partidul Nostru.

„Condiţiile în care aceste forţe îşi doresc anticipate diferă. PSRM vrea anticipate negociate şi coordonate. PAS promovează alegeri cât mai rapide, pentru a capitaliza pe victoria lui Sandu la alegerile prezidenţiale. Şor şi Usatîi ar accepta anticipate în orice condiţii, deoarece le-ar aduce beneficii de pe urma decelerării PSRM şi descompunerii PDM”, susţine expertul.

Astfel, analistul menţionează că protestele de la Chişinău au câteva mize: de a face presiune publică asupra guvernului pentru ca acesta să plece de bună voie întrucât aliaţii politici ai Maiei Sandu nu au voturi suficiente pentru a materializa cu succes un vot de neîncredere în actualul Parlament.

De asemenea, indiferent când vor avea alegeri anticipate se intenţionează o tranziţie de la victoria lui Sandu în alegerile prezidenţiale către alegeri anticipate cu rezultate convenabile pentru opoziţie. „Protestele de duminică sunt utile pentru Sandu, care astfel îşi reconfirmă mandatul său pro-reformă pentru care a fost votată.”

Totodată, prin intermediul protestelor, PSRM şi aliaţii lor temporari (grupul Şor) sunt avertizaţi public privind adoptarea unor legi proiectate de opoziţie drept anti-populare.

Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că partidele parlamentare, cât şi cele extra-parlamentare din R. Moldova vor să folosească actualele proteste şi alegerile anticipate pentru a ajunge în viitorul legislativ. Totuşi, maxim cinci partide au şanse reale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe