"Diversiune nătângă sau doar incompetenţă crasă?" - Deutsche Welle despre Dan Şova

Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

"Diversiune nătângă sau doar incompetenţă crasă?" se întreabă Deutsche Welle cum pot fi caracterizate declaraţiile lui Dan Şova, fost ministru al transporturilor şi actual purtător de cuvânt PSD, care a susţinut că Traian Băsescu „a semnat pactul fiscal pentru a ajuta Germania, care tocmai îi întinsese o mână de ajutor ca să-l scape de la demitere şi a semnat împotriva intereselor României."

Declaraţiile lui Dan Şova au fost făcute în contextul prestaţiei dezastruoase a lui Ponta la Cotroceni, unde, în cadrul discuţie cu şeful statului, premierul s-a blocat auzind de MTO. Apărându-şi şeful şi pe Ministrul de Finanţe, a cărei prestaţie fusese deasemenea catalogată drept jalnică de presă, Şova l-a acuzat pe Băsescu de înţelegeri oneroase cu nemţii. Declaraţiile lui Şova prefigurau de asemenea participarea lui Traian Băsescu la reuniunea Consiliului European unde urma să se stabilească şi ce portofoliu primeşte România în viitoarea Comisie Europeană.

"Cum de e oare posibil ca acest ins, care răspândeşte informaţii false, cotizează la teorii ale conspiraţiei şi dă dovadă şi de o crasă incompetenţă, să fi fost ministru? Ce fel de guvern acceptă să aibă în rândurile sale asemenea miniştri ai transporturilor? Ce partid democratic suportă purtători de cuvânt de o asemenea factură?" se întreabă Deutsche Welle, care caracterizează declaraţiile lui Şova drept "elucubraţii antigermane."

Deutsche Welle reaminteşte că Şova a declarat la România Tv (televiziune deputatului PSD Sebastian Ghiţă), că respectivul pact fiscal s-a semnat " împotriva intereselor României ."

"S-a semnat împotriva intereselor României participarea acestei ţări, de către domnul Băsescu, la tratatul fiscal. Erau 16 ţări care vroiau sa îl semneze şi Germania mai avea nevoie de un vot, că erau nevoie 17, că altfel nu trecea, şi a venit România în schimbul sprijinului din 2012 şi a spus, 'Uite, votăm şi noi tratatul fiscal, ca să fie al 17-lea vot'", a declarat Şova.

"Adevărul trecut sub tăcere, întors pe dos şi călcat în picioare de Dan Şova e lesne de reconstituit." scrie însă Deutsche Welle, explicând că tratatul fiscal menţionat de Şova, pe numele său „Tratat de guvernanţă fiscală” este absolut necesar Europei "dacă vrea să se integreze, să rămână unită şi să reziste presiunilor de tipul celor care au survenit în criza izbucnită în 2008" şi că fără acest tratat, Europa s-ar dezintegra destul de rapid.

"Acum, România e în afara zonei euro. Totuşi, Traian Băsescu a dovedit suficientă înţelepciune spre a semna, la rândul său, acest acord.... În pofida aparentei ignoranţe a lui Şova, Băsescu l-a semnat fiindcă a considerat, pe bună dreptate, că acordul corespunde intereselor europene ale României. Fiindcă nu poate fi în interesul României ca zona euro sau Uniunea Europeană să se destrame. Totuşi, semnătura preşedintelui României nu-i era necesară Germaniei, fiindcă Berlinul avea nevoie doar de acceptul statelor din zona euro", scrie DW, arătând confuzia sau rea-intenţia purtătorului de cuvânt PSD.

"Purtătorul de cuvânt al PSD a confundat în această declaraţie cele 17 ţări din zona euro, cu statele din Uniunea Europeană, din care face parte şi România", remarcă autorul articolului, Petre Iancu, reamintind de asemenea că preşedintele a iscălit acest acord mult înainte de puciul USL-ist din vara lui 2012, "cu nişte luni înainte ca şeful lui Dan Şova, în speţă Victor Ponta, să încerce zadarnic, împreună cu Dan Voiculescu şi ceilalţi aliaţi ai săi, să obţină a doua suspendare a lui Traian Băsescu."

"Semnarea Tratatului n-a avut, logic, nici o legătură cu ulterioara suspendare şi prezumtiva „salvare” a lui Băsescu de către Germania", concluzionează Iancu, arătând că acţiunea lui Şova ascunde practic încă două tentative de manipulare şi dezinformare agrementate cu o încercare de instigare anti-germană "numai bune să-i facă viaţa grea lui Klaus Johannis în ipoteza candidaturii sale la preşedinţie."