Boagiu: Şova a ascuns contractul Bechtel pentru că e semnat de Năstase

Audieri în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor
Audieri în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

Senatorul PDL Anca Boagiu a scris miercuri, pe blogul personal, că fostul ministru al Transporturilor Dan Şova este o persoană cu grave probleme emoţionale care se consideră „un profesionist” în ciuda faptului că şi-a bătut joc de infrastructura din ţara noastră şi a amintit de scandalul din jurul controversatului contract cu compania americană Bechtel în care acesta este implicat.

„Domnul Şova are grave probleme emoţionale. Acum că şi-a dat demisia din funcţia de pseudo-ministru al Transporturilor, Dan Şova strigă disperat pe posturile Tv că el este un profesionist, care deşi nu a avut atribuţii s-a preocupat de găsirea contractului Bechtel. Un profesionist care şi-a bătut joc de infrastructura României zi de zi. Un profesionist care nu a fost capabil decât de un singur proiect nou în doi ani de mandat. Un mandat controversat fie şi numai prin faptul că i-au lipsit atribuţiile tocmai în domeniul pe care pretindea că îl reprezenta. O minciună de la un cap la altul. Domnule Şova, după ce mai bine de 2 ani 'v-aţi ocupat' de infrastructură, acum recunoaşteţi că nu aţi avut atribuţii? Dacă tot vorbim de atribuţii, atunci în ce calitate aţi reziliat Bechtel? Dacă tot vă pretindeţi avocat, mi-aş permite să vă întreb dacă nu cumva vă încadraţi, în aceste condiţii, la categoria penală de abuz în funcţie?”, a declarat Anca Boagiu.

Amintim că proiectul pentru construirea autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003, iar construcţia lui a început în 2004 pe baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Bechtel. Termenul final al lucrării era anul 2012.

Contractul iniţial a fost schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor, iar în 2013 contractul a fost reziliat, urmând ca statul român să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 de milioane de euro. Interesant este că la sfârşitul anului trecut contractul pur si simplu a dispărut. Şova pretinde că atunci când a cerut contractul de la Ministerul Transporturilor s-a constatat că acesta dispăruse şi ca atare s-au declanşat procedurile, inclusiv de natură penală.

„Anul trecut, când vă lamentaţi pe toate posturile că nu găsiţi contractul original cu Bechtel, apelând la buna-credinţă, v-am indicat exact camera unde ar fi trebuit să găsiţi contractul. Conform legii, contractul original Bechtel este la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58. Şi tot 'nu l-aţi găsit'. Ulterior, am depus plângere penală la Parchetul ÎCCJ. Aţi ascuns contractul original Bechtel tocmai pentru că a fost semnat de Adrian Năstase în anul 2003 şi nu doriţi decât să îl protejaţi pe mentorul dumneavoastră”, a adăugat senatorul PDL.

Vă reamintesc, domnule Şova, că aţi relicitat acest tronson doar ca să îl scumpiţi. În ce calitate, domnule Şova, dacă tot vorbim de calitate juridică? Firma de avocatură a mamei dumneavoastră a avut calitatea necesară când a reprezentat statul român în această reziliere pentru care aţi plătit 38 de milioane de euro? Domnule Dan Şova, cavalerismul este o calitate rară, dar minciuna şi crizele emoţionale care vă definesc comportamentul vă descalifică întru totul

Anca Boagiu a precizat că în 2011 a renegociat acest contract, a eliberat tronsoanele pe care PSD le-a negociat în 2004 într-o formă „ruşinoasă” şi a reuşit impunerea standardelor de preţ pentru tronsonul Suplacu de Barcă – Borş.

„Vă reamintesc, domnule Şova, că aţi relicitat acest tronson doar ca să îl scumpiţi. În ce calitate, domnule Şova, dacă tot vorbim de calitate juridică? Firma de avocatură a mamei dumneavoastră a avut calitatea necesară când a reprezentat statul român în această reziliere pentru care aţi plătit 38 de milioane de euro? Domnule Dan Şova, cavalerismul este o calitate rară, dar minciuna şi crizele emoţionale care vă definesc comportamentul vă descalifică întru totul”, a concluzionat Anca Boagiu.