DNA nu ţine cont de nume. Mircea Băsescu, reţinut pentru trafic de influenţă

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

Direcţia Naţională Anticorupţie a demonstrat că nu ţine cont de numele de familie al celor care se presupune că au încălcat legea. După un scandal intens mediatizat în cursul zilei şi o serie de înregistrări compromiţătoare cu fratele preşedintelui Traian Băsescu, care au fost dezvăluite cu o zi în urmă, DNA a anunţat joi seară că Mircea Băsescu a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat de trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie au propus arestarea preventivă a acestuia.

DNA susţine că fratele preşedintelui ar fi primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţi în vederea soluţionării unui proces în care era acuzat interlopul Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu.

"Procurorii din cadrul DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 19.06.2014, ora 19.05 , până la data de 20.06.2014, ora 19.05) a inculpatului Băsescu Mircea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă", reiese dintr-un comunicat al DNA.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurorii DNA reiese că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului, precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate, afirmă procurorii DNA.

Potrivit DNA, Mircea Băsescu va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti. Fratele preşedintelui a fost reţinut după ce a fost audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondialu, Florin Anghel (împotriva căruia Mircea Băsescu a depus o plângere penală acuzându-l de şantaj), îl acuză de trafic de influenţă.

Avocatul lui Florin Anghel, Pavel Abraham, a depus vineri o plângere penală în care îl acuză pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare. Avocatul a informat că a depus la DNA Constanţa şi înregistrări video şi audio cu Mircea Băsescu, despre care el susţine că "vor schimba datele anchetei" pentru că sunt "foarte compromiţătoare".

Înregistrarea mai arată cum fiul lui Bercea, Florin Anghel îi reproşează lui Mircea Băsescu că i-ar fi dat o mulţime de bani - în jur de un milion de euro ar fi fost cheltuiţi pentru ca Bercea Mondialu să fie eliberat sau să primească o pedeapsă de un an, sau sub un an pentru tentativa de omor comisă.

Tot scandalul a ajuns în public la sfârşitul lunii mai, când fratele preşedintelui i-a denunţat la DNA pe ginerele şi fiica lui Bercea Mondialu', pentru şantaj. Rudele lui Sandu Anghel alias Mondialu', l-ar fi ameninţat pe fratele şefului statului că, dacă nu le plăteşte 280.000 de euro, vor face publice informaţii despre presupusa sa implicare în fapte de corupţie.

Drept urmare, Mircea Băsescu a depus un denunţ la DNA, iar procurorii au organizat un flagrant, în cadrul căruia l-au arestat pe ginerele lui Mondialu, Marius Constantin în timp ce primea 10.000 de euro. În consecinţă, instanţa a decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, sub acuzaţia de săvârşire a infracţiunii de şantaj în stare de recidivă.

În acest caz mai sunt cercetate două persoane, respectiv Izaura Anghel (fiica lui Bercea Mondialu', aflat actualmente în închisoare pentru tentativă de omor) şi un minor în vârstă de 17 ani, cercetaţi, de asemenea, pentru şantaj.

Joia trecută, pe lista celor acuzaţi de şantaj s-a alăturat un nou membru al familiei lui Bercea Mondialu, respectiv fiul acestuia, Florin Anghel, despre care anchetatorii susţin că l-ar fi sunat din închisoare pe Mircea Băsescu ameninţându-l că, dacă nu îşi retrage plângerea depusă pe numele ginerelui său, va da în vileag, prin intermediul presei, fapte compromiţătoare pentru persoana vătămată şi pentru familia acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie", se precizează în comunicatul DNA.

Totodată, fiul lui Bercea avea pretenţia ca Mircea Băsescu să dea şi declaraţii de presă din care să reiasă că nu a fost de fapt şantajat, ceea ce ar fi dus la eliberarea lui Marius Constantin din arestul preventiv.

În prezent, Florin Anghel se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de cinci ani de detenţie dintr-un alt dosar.

Poziţia lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat de fratele său şi a subliniat că nu a avut niciodată vreo discuţie cu fratele său cu privire la sprijinirea lui Sandu Anghel (alias Bercea Mondialu) în procesele pe care le avea.

"Proba că nu a fost o astfel de intervenţie e chiar condamnarea. Din câte ştiu, Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată că n-a existat o intervenţie, iar dacă ea ar fi putut exista, fac un apel la poliţişti, procurori, în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine, să o spună public. Nu a existat!" a precizat şeful statului.

Traian Băsescu a mai declarat că în 10 ani nu a făcut nicio intervenţie pentru nimeni în justiţie, adăugând că nu se va erija într-un avocat al fratelui sau.

"Cunosc varianta fratelui meu în acest caz de anul trecut, când mi-a spus că e şantajat. I-am recomandat să se prezinte la Parchet şi să informeze de acest lucru. Nu o voi prezenta public pentru că nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei. Nu pentru că nu am încredere în el. Nu mă voi transforma într-un avocat al lui, cu atât mai mult cu cât mi se pare că s-a implicat într-o zonă cu oameni în care nu trebuia să se implice", a declarat Băsescu.

Părând emoţionat, şeful statului şi-a încheiat declaraţia dând asigurări că nu va face "niciun fel de intervenţie, la nicio instituţie a statului" pentru a-l proteja pe fratele său.

"Este major, este responsabil pentru faptele lui şi va trebui să răspundă în faţa legii" a precizat Traian Băsescu, afirmând că între nevoia de consolidare a justiţiei şi "reflexul firesc" de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.