Dodon: De ce nu punem drapelul CSI pe clădirea Preşedinţiei? Suntem membri CSI, nu UE

Declaraţia de Independenţă, Curtea Constituţională, membrii Academiei de Ştiinţe a RM şi cetăţenii consideră ce vorbesc limba română, pe când şeful statului le spune că ei ar vorbi limba moldovenească. Cât despre drapelul UE, acesta susţine că nu are ce căuta pe clădirea Preşedinţiei.
Preşedintele RM, Igor Dodon
Preşedintele RM, Igor Dodon (Facebook.com)

„Drapelul UE a fost scos sâmbătă”, a declarat preşedintele Dodon, iar pentru a fi foarte clar motivul care s-a aflat la baza deciziei luate, acesta a explicat că „legislaţia RM nu indică expres că pe instituţiile de stat trebuie să fie drapele, altele decât cele oficiale ale RM”.

„Art.4 spune că poate fi arborat şi drapelul UE, dar noi suntem membri ai CSI, de ce să nu fie atunci şi drapelul CSI, suntem membri ONU, de ce să nu punem şi drapelul ONU? De aceea pe instituţia prezidenţială va fi obligatoriu drapelul RM, şi doar atât.

Eu nu am nimic cu Uniunea Europeană, vom continua acel parteneriat pe care îl avem cu vecinul nostru, UE. După prima vizită oficială la Moscova, a doua va fi la Bruxelles, de aceea relaţiile rămân în continuare bune şi vor fi dezvoltate într-o manieră constructivă”, a menţionat şeful statului în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

Considerând că ceea ce face e bine şi dorit de popor, Igor Dodon a specificat că „cetăţenii trebuie să se obişnuiască cu faptul că preşedintele se ţine de cuvânt”, la care moderatoare emisiunii i-a sugerat că ar fi bine să putem spune acest lucru la sfârşitul mandatului şi că ar fi bine să se ţină de cuvânt când este vorba de lucruri bune, pe care oamenii le aşteaptă.

Deci, chiar dacă câţiva membri ai Partidului Liberal au mers la sediul Preşedinţiei, pentru a arbora un drapel UE, acesta a fost scos. „Chiar dacă aflarea pe instituţia prezidenţială nu încalcă legislaţia, el nu are ce căuta acolo”, a comentat Dodon.

În ceea ce priveşte prima acţiune a şefului statului, de a modifica limba pe site-ul prezidenţial, din română în moldovenească, Dodon punctează că mereu va pune pe primul plan Constituţia, chiar dacă există Declaraţia de Independenţă care are prioritate, după cum a hotărât şi Curtea Constituţională recent.

„Preşedintele trebuie să respecte legislaţia şi Constituţia. Constituţia R. Moldova indică expres că limba de stat a RM este limba moldovenească. Eu respect Constituţia şi aşa va fi pe tot parcursul acestui mandat. Ceea ce ţine de limba oficială pe site, e o chestie tehnică. Eu consider că limba vorbită în RM este limba moldovenească, nu am nimic împotriva limbii române, este aceeaşi limbă”, a mărturisit Dodon, dând clar de înţeles că deciziile luate până acum nu vor fi modificate în nici un fel, considerându-le chiar importante.