Dragnea: Carmen Dan, Olguţa Vasilescu, Ţuţuianu, Fifor şi Ciolacu au refuzat funcţia de premier. A rămas Mihai Tudose

Cinci dintre cei şase candidaţi desemnaţi de PSD pentru funcţia de premier - Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu - au refuzat propunerea. A rămas doar Mihai Tudose, care a şi fost, ulterior, validat de Comitetul Executiv Naţional al PSD.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

PSD îl propune pe Mihai Tudose în funcţia de premier al României, în ciuda faptului că asupra lui planează atât suspiciuni de plagiat, cât şi suspiciuni că ar fi "omul Sistemului", un personaj cu "dublă comandă". Decizia a fost luată cu majoritatea în Comitetul Executiv Naţional, patru social-democraţi alegând să se abţină de la vot.

Mai mult, Mihai Tudose a picat cu brio şi evaluarea lui Darius Vâlcov, însă nu a fost vina lui, ci a premierului Sorin Grindeanu. Cel puţin aşa susţine preşedintele PSD Liviu Dragnea, care s-a declarat încrezător în capacitatea, determinarea şi puterea sa de înţelegere, precum şi de faptul că acesta ştie mecanismele economiei, ale industriei şi va avea capacitatea managerială necesară.

"Dacă preşedintele face această nominalizare, şi dacă o face azi, aşa cum sperăm, declanşăm procedurile parlamentare. Deci, dacă nominalizarea apare azi, joi după-amiază, seara estimăm să avem Guvernul votat şi poate chiar în aceeaşi seară să depună jurământul. Ţinând cont de toate declaraţiile şi poziţiile publice din ultima perioadă, părerea mea este că preşedintele ţării nu va dori ca această criză să se prelungească. Eu în continuare îmi exprim speranţa că preşedintele României va accepta propunerea majorităţii parlamentare", a subliniat Dragnea.

Deşi iniţial au fost şase candidaţi pentru funcţia de premier PSD, în final a rămas doar Mihai Tudose, restul declinând propunerea.

"Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu au declinat din diverse motive să fie desemnaţi premier. Am ajuns în CEx să discutăm propunerea lui Mihai Tudose. A fost o discuţie destul de serioasă, profundă, despre situaţia din ultima perioadă. A existat o doză de suspiciune în ceea ce-l priveşte pe Tudose, s-au pus întrebări", a punctat liderul PSD.

Dublă comandă?

"Am văzut şi despre mine, în ultima perioadă, că am fost racolat în rândurile Securităţii de generalul Coldea în tinereţea mea. Probabil că cei de la CNSAS nu au scos dosarul. Am aflat şi că îmi este consilier. Deci, ce mai... şi eu sunt omul sistemului şi tocmai pentru asta am atâtea cicatrici. Eu nu am avut niciodată vreo umbră de dovadă, în ultimii ani, că Mihai Tudose ar avea dublă comandă. Au fost momente tensionate în PSD în ultimii ani, în care nici eu, nici alţi colegi nu am văzut nicio ezitare la el în timpul luării unor decizii importante pentru partid", a precizat Liviu Dragnea.

Şeful PSD a atras atenţia că a fost coleg cu Mihai Tudose în Guvern, pe vremea când era vicepremier, şi a lucrat "foarte strâns" cu acesta.

"Aş fi văzut în acea perioadă, aş fi simţit dacă există o altă comandă la Mihai Tudose în afara comenzii guvernamentale sau - în chestiuni politice - în afara convingerilor de la partid. Convingerea mea este că nu are dublă comandă şi - cu excepţia celor patru colegi, cărora le respect opţiunea şi votul - se pare că nici ceilalţi colegi din CEx nu au părerea că Mihai Tudose are dublă comandă", a adăugat el.

Întrebat cum comentează faptul că preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, are pentru prima dată o altă opinie faţă de el, Dragnea a replicat:

"Au fost discuţii foarte serioase, au fost suspiciuni alimentate. Eu nu bănuiesc de rea-credinţă pe nimeni din cei care au vorbit în spaţiul public în aceste zile, dar asta a fost convingerea lor. Nu ştiu dacă motivul este că ei bănuiesc că Mihai are dublă comandă. Dar după întâmplarea cu Sorin Grindeanu, suspiciunea este mult mai mare şi nu au avut încredere că Mihai Tudose... nu ştiu... încerc să îmi aduc aminte ce îmi spuneau: 'va avea un comportament 100% PSD-ist în Guvern, atât în ceea ce priveşte relaţia cu partidul, cât şi în ceea ce priveşte relaţia cu miniştrii'. Eu nu am văzut în toţi anii vreo ezitare din partea lui Mihai Tudose în ceea ce priveşte poziţia lui de PSD-ist".

Şantaj

În acelaşi timp, liderul PSD a infirmat şi teoriile privind nominalizarea lui Mihai Tudose ca urmare a unui şantaj.

"Am primit şi eu un mesaj de la cineva din presă care îmi este foarte drag. Şi m-a întrebat: 'Ai pistolul pus la tâmplă?' Eu m-am săturat, de vreo doi-trei ani de zile tot mi se spune că sunt şantajat. Despre mine se ştie tot: şi ce am făcut bine şi — bineînţeles—, ce nu am făcut. De ce să îmi mai pună mie cineva pistolul la tâmplă? De ce să mai fiu şantajat? Pentru ce?", a adăugat liderul PSD.

Suspiciunile de plagiat

Mihai Tudose a fost acuzat de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie că ar fi plagiat în teza sa de doctorat obţinută la Academia Naţională de Informaţii a SRI, sub îndrumarea generalului Gabriel Oprea. Deşi neagă acuzaţiile, în 2016, deputatul PSD a fost unul dintre cei care au cerut să renunţe la doctorat. Detalii aici.

Întrebat dacă plagiatul e o problemă de moralitate sau una de integritate, liderul PSD a replicat: "Nu sunt specialist în doctorate, dar îmi aduc aminte că şi Victor Ponta a fost acuzat de plagiat şi a fost un premier foarte bun.

Îndeplineşte Mihai Tudose criteriile impuse de preşedintele Klaus Iohannis, având în vedere acuzaţiile care planează asupra lui? Dragnea zice că da.

"Mihai Tudose a ales să nu meargă cu procedura până la capăt, să ajungă în instanţă. Mihai Tudose nu şi-a luat acel doctorat pentru a-i folosi pentru un salariu sau nişte venituri mai mari. În condiţiile în care a apărut acea discuţie, a decis să facă cerere conform legii, să îşi retragă doctoratul şi cu asta, basta", a precizat Dragnea.