Dragnea: Guvernul analizează miercuri cauzele accidentului aviatic. Ponta va lua deciziile care se impun

Liviu Dragnea, invitat la Conferinţa Naţională Anticorupţie
Liviu Dragnea, invitat la Conferinţa Naţională Anticorupţie (Epoch Times România)

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, că în şedinţa de Guvern de miercuri se va face o informare cu privire la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, menţionând că şi-a anulat vizita programată în Craiova pentru a lua parte la şedinţa Executivului.

Dragnea a afirmat că şi-a anulat întâlnirea de la Craiova, din ziua de miercuri, cu liderii filialelor PSD din Sud.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost întrebat, marţi, dacă se impun demisii în legătură cu cauzele accidentului aviatic din Munţii Apuseni sau de acţiunile de salvare a victimelor, afirmând că trebuie aşteptat rezultatul anchetei aflate în desfăşurare.

"Să aşteptăm toţi să se termine ancheta oficială, pentru că este cel mai important. Sunt foarte multe informaţii. Este un grup format. Eu cred că se impune să se finalizeze ancheta", a susţinut Dragnea când a fost întrebat dacă se impun demisii.

El a precizat că există proceduri care "trebuie scoase din sertar atunci când se întâmplă aşa ceva".

"Există proceduri, există instituţii care sunt implicate şi care trebuie să acţioneze coordonat în această situaţie. Zic să avem puţină răbdare, pentru că în foarte scurt timp vor apărea rezultatele anchetei şi vă asigur că primul-ministru va lua toate deciziile care se impun", a afirmat Dragnea.

Vicepremierul a menţionat că în cursul zilei de marţi s-a ajuns la dezbateri ample cu privire la vinovaţi şi responsabilităţile celor implicaţi, fără a se aştepta rezultatul anchetei, pentru ca toată lumea să aibă informaţiile corecte.

"Sunt proceduri legale, sunt instituţii care au atribuţii foarte clare specificate prin normele legale şi, după ce se finalizează ancheta, vom avea toţi informaţii corecte", a spus Dragnea.

La întrebarea dacă luni celula de criză a fost coordonată exclusiv de la MAI, Dragnea a spus că nu mai răspunde întrebărilor puse pe acest subiect.

Reacţia lui Radu Stroe

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări, că îşi reproşează faptul că tragedia aviatică de la Cluj s-a întâmplat în timpul mandatului său.

"Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia", a spus Stroe.

Totodată, el şi-a exprimat opinia că problema a fost "la localizare".

Lipsa de comunicare, coordonare, intervenţie şi competenţă a structurilor din MAI şi MApN?

Deputatul PSD Florentin Gust a menţionat într-un comunicat că remarcă lipsa de comunicare, coordonare, intervenţie şi competenţă a structurilor din MAI şi MApN în incidentul aviatic din Cluj, susţinând că cel puţin doi miniştri ar trebui să îşi dea demisia sau să fie demişi.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marţi dimineaţă, pe vicepremierul Gabriel Oprea să prezinte o informare, până la şedinţa de miercuri a Guvernului, despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte în cazul operaţiunilor de luni, după producerea accidentului aviatic din judeţul Cluj.

Informaţiile vor fi transmise premierului, urmând ca în şedinţa de guvern de miercuri să fie analizată activitatea fiecărei instituţii implicate şi să fie luate măsurile necesare, precizează Guvernul.

Context

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic. Un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Unul dintre medicii supravieţuitori a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă, şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Persoanele din avion au supravieţuit accidentului, dar, ulterior, pilotul Adrian Iovan a decedat, iar studenta, fiind în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nu a mai putut fi salvată.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat dr. Victor Zotă, coordonator de transplant.

Victimele au fost găsite de localnici după aproximativ cinci ore, la acţiunea de salvare participând pompieri, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Cele cinci persoane rănite au suferit multiple fracturi şi traumatisme, fiind internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

"În serviciul de Primiri Urgenţe au fost aduse cinci victime, conştiente toate, stabile hemodinamic şi respirator. Una prezintă fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua, venită tot cu maşina de victime multiple, prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intensivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat, prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. Toţi vor fi internaţi pe Terapie Intensivă", a declarat şeful UPU Cluj-Napoca, Adela Golea.

Angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca au informat, marţi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că cele cinci persoane din accidentul aviatic, aflate la terapie intensivă, sunt conştiente şi stabilizate hemodinamic şi respirator.