Dragnea o ţine langa: Iohannis n-are dreptul să refuze propunerea PSD de premier, dacă vom avea majoritatea

Liviu Dragnea(Presedinte PSD)
Liviu Dragnea(Presedinte PSD) (Florin Chirila\Epoch Times)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a reiterat miercuri convingerea că preşedintele Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea de premier a social-democraţilor dacă aceştia vor avea majoritate.

"Noi la Cotroceni vom merge cu o singură opţiune dacă vom avea majoritate. (...) Dacă românii vor vota o anumită configuraţie politică a Parlamentului, care parlamentari vor prezenta o propunere, cum ca preşedinte să vină o majoritate pe care o ai în faţă şi care spune că "ăsta este omul pe care îl vom vota ca premier" şi tu să mergi cu altă propunere pe care să o susţină o minoritate? Este foarte greu asta'', a declarat Dragnea, citat de Realitatea.net.

Liderul PSD a precizat că există o decizie a CCR din 2014 potrivit căreia, dacă un partid sau o coaliţie de partide au majoritatea, preşedintele nu poate refuza propunerea lor de premier.

"Raţiunea sau spiritul articolului din Constituţie care vorbeşte de negocieri cu partidele în vederea formării Guvernului are logică doar într-o anumită situaţie: dacă rezultatul alegerilor stabileşte o structură politică a Parlamentului care, la final, duce la neşansa de a se constitui o majoritate, adică partidele nu se înţeleg între ele să facă 50% plus 1. Atunci intervine rolul esenţial al preşedintelui, să îi tot cheme şi să încerce să vadă din discuţia cu fiecare partid care persoană ar avea şansa să strângă o majoritate ca să formeze Guvernul, dar când la preşedinte vine o majoritate şi arată 'ăsta e omul în care avem încredere' şi Parlamentul va vota această propunere, ce logică să ai să spui "nu sunt de acord cu asta pentru că vreau eu să pun pe altcineva?"', a detaliat liderul PSD.

Reamintim în context că şeful statului nu a afirmat că va refuza nominalizarea unui premier PSD "pentru că vrea el să pună pe altcineva" ci a susţinut doar că nu va fi de acord cu numirea unui premier penal. Ori, se pare că ideea susţinută de Iohannis nu e nici pe departe atât de ilegitimă cum susţine Dragnea căci există o lege în vigoare care le interzice condamnaţilor penal - situaţie în care se afla inclusiv liderul PSD - să facă parte din Executiv. Culmea ironiei, această lege care îi va interzice lui Dragnea şi oricăror alţi politicieni condamnaţi penal să facă parte din Guvern a fost adoptată sub guvernarea Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne