Dumitru Alaiba: Noi vrem să vedem legea amnistiei respinsă oficial, nu pusă pe pauză

Dumitru Alaiba, expert al Centrului de Politici şi Reforme din Moldova, consideră că prin votarea în primă lectură a legii amnistiei fiscale, corupţii de la Chişinău au luat-o înaintea celor de la Bucureşti care abia acum „îşi pregătesc terenul ca să mai fure puţin”.
Dumitru Alaiba, expert Centru de Politici şi Reforme
Dumitru Alaiba, expert Centru de Politici şi Reforme (europaliberă.org)

Mai mulţi experţi din cadrul Centrului de Politici şi Reforme din Republica Moldova au solicitat retragerea proiectului legii amnistiei capitalului votat în primă lectură la sfârşitul anului trecut de către Parlament. În opinia experţilor, unicul scop al acestei legi este de a legaliza banii cu provenienţă ilicită din diferite activităţi la fel de ilegale, întrucât însuşi titlul acestei legi este unul amăgitor şi nu reprezintă esenţa lui.

„Este clar că modul în care a fost propusă legea, netransparent, peste noapte, destul de brusc, înseamnă o voinţă politică în sensul negativ de data aceasta enormă de a-l promova. Şi discutând în detalii ba o prevedere, ba alta, de fapt, cădem în capcana autorilor, celor care vor să promoveze această lege, pentru că ei pur şi simplu vor bifa o aşa-zisă consultare cu societatea civilă, vor schimba două-trei virgule din proiect şi îl vor promova. Însăşi justificarea proiectului, însăşi raţionamentul proiectului, consecinţele pe care le produce sunt destul de proaste, bolnave chiar pentru societatea noastră, de aceea credem că unica soartă pe care o merită acest proiect este renunţarea la el şi niciodată să nu ne mai întoarcem la asemenea propuneri”, a declarat activistul Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Alaiba a ţinut să menţioneze că ar exista o consonanţă între legea amnistiei fiscale din Moldova şi ordonanţa care urma să mutileze Codul Penal în favoarea corupţilor din România, cu toate că ideea proiectului propus de deputaţii moldoveni a apărut mult înaintea eruperii protestelor de la Bucureşti.

„Mai mulţi membri ai societăţii civile, mass-media, donatori, parteneri de dezvoltare şi-au exprimat mari rezerve faţă de acest proiect, dar ei îşi exprimă mari rezerve pentru că sunt diplomaţi. Ceea ce trebuie ai noştri să înţeleagă este că aşa ceva nu trebuie să treacă. De aceea noi am spus că vrem să fim un pic mai direcţi pentru a transmite ceea ce trebuie spus - ca să nu existe spaţiu de interpretare”, a adăugat expertul.

Mai mult decât atât, Dumitru Alaiba consideră că, de această dată corupţii de la Chişinău au luat-o înaintea celor de la Bucureşti care abia acum „îşi pregătesc terenul ca să mai fure puţin”. „Ai noştri deja au furat şi acum îşi ajustează legi pentru a-şi legaliza prada. Deci există o coordonare nu în tactica noastră cu evenimentele de la Bucureşti, dar există o analogie tristă dintre evenimentele din aceste ţări, doar că ai noştri de data aceasta sunt cu un pas înainte”, a comentat Alaiba.

În opinia expertului, acea amnistie nu poate duce nici la o disciplină fiscală, nici la investiţii care să explodeze, nici la o economie mai curată, mai civilizată, în schimb poate stimula corupţia în continuare.

„Aşa se încurajează ca cei ce s-au obişnuit să-şi dobândească averi ilicit să aştepte momentul pentru a-şi legaliza averile, pe când oamenii cinstiţi sunt întotdeauna descurajaţi. Deci omul care plăteşte impozite şi munceşte se uită în jur şi rămâne extrem de dezamăgit de asemenea semnale care se transmit în societatea noastră.

În acelaşi timp, ştiind cum parlamentul nostru poate face mişcări foarte bruşte şi foarte imprevizibile noi, cei din societate în general, nu ne vom mira deloc dacă undeva pe la ora 9.00 sau 10.00, într-o noapte, în trei minute acest proiect pur şi simplu va fi votat rapid în a doua lectură şi va deveni lege. Noi vrem să vedem acest proiect respins, nu pus pe pauză, nu lăsat undeva prin rafturile parlamentului, dar respins oficial şi renunţat la el”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe