După jigniri repetate, Remus Cernea îl dă în judecată pe Becali

Una este să exprimi opinii şi altceva este să transformi o persoană într-o ţintă a insultei şi calomniei, a subliniat Remus Cernea, care a decis să-l dea în judecată pe Gigi Becali după o serie de emisiuni TV în care au avut discuţii în contradictoriu.
Remus Cernea
Remus Cernea (Epoch Times România)

Remus Cernea a decis să-l dea în judecată pe Gigi Becali pe care îl acuză că, în cadrul mai multor emisiuni Tv, în loc să discute civilizat, s-a lansat în atacuri personale la adresa sa şi l-a ameninţat cu acte de violenţă, reiese dintr-un comunicat remis miercuri de deputatul independent.

"Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală a unei societăţi democratice. Într-o societate democratică ea este însă cosubstanţială demnităţii umane şi nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Spaţiul public românesc a fost, din nefericire, inundat de-a lungul anilor cu valuri de mesaje care promovează un discurs al urii.

În loc să fie dezbătute idei, adesea s-a alunecat spre injurii şi jigniri la adresa unei persoane, spre instigări la discriminare şi chiar la violenţă. Pentru a prezerva drepturile omului şi valorile democratice ale societăţii noastre, calitatea şi responsabilitatea discursului public reprezintă un factor important", a declarat Remus Cernea.

În cadrul mai multor emisiuni TV recente la care deputatul a fost invitat în studio, prin telefon a intervenit şi latifundiarul Gigi Becali, care şi-a exprimat opiniile în stilul său colorat caracteristic.

"În loc ca dialogul să fie axat pe discutarea unor idei, domnia sa s-a lansat în atacuri la persoană la adresa mea. Am făcut apel, în mod repetat, în timpul emisiunii la valorile morale luminoase din creştinism precum aceea de a cultiva toleranţa şi aceea de a întoarce şi celălalt obraz. Domnul Becali, invocând credinţa sa religioasă a continuat însă în acelaşi spirit agresiv proferând atacuri la persoană şi ameninţări cu acte de violenţă.

Dar orice credinţă sau convingere ar avea un om, el trebuie să respecte regulile de convieţuire socială. Astfel că, prin Societatea Civilă de Avocaţi "Predoi şi Asociaţii", îl voi chema pe domnul Becali în instanţă civilă pentru a răspunde pentru afirmaţiile făcute. Una este să exprimi opinii şi altceva este să transformi o persoană într-o ţintă a insultei şi calomniei", a subliniat Remus Cernea.

Deputatul a explicat că nu numai el a fost ţinta atacurilor lui Gigi Becali, ci şi minorităţile sexuale, minorităţile etnice şi femeile faţă de care omul de afaceri îşi afirmă opoziţia faţă de ideea ca acestea să aibă drepturi egale cu bărbaţii.

"Întreprind acest demers pentru a contribui la protejarea tuturor celor care devin victimele predilecte ale discursului urii în ţara noastră. Acţiunea în instanţă poate contribui semnificativ la întărirea democraţiei prin ridicarea gradului de civilizaţie a discursului şi dezbaterilor publice din ţara noastră întrucât sentinţa pe care o sper că va fi decisă de instanţă va avea nu doar un caracter sancţionator, ci şi unul profilactic. Secvenţe din respectivă emisiune pot fi vizionate aici.

Primul pas constă în solicitarea de a primi înregistrarea completă a emisiunii din partea postului tv. Ulterior, vom depune chemarea în judecată faţă de domnul George Becali. Detalii despre argumentele juridice invocate voi prezenta opiniei publice la momentul depunerii lor în instanţă", a precizat Remus Cernea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne