Ministrul Educaţiei: Tobă trebuie demis dacă a plagiat. Sunt convins că Cioloş împărtăşeşte această opinie

Ministrul de Interne, Petre Tobă, ar trebui demis în cazul în care autorităţile statului vor ajunge la concluzia că şi-a plagiat într-adevăr teza de doctorat, aşa cum reiese din investigaţia publicată de jurnalista Emilia Şercan, este de părere noul ministru al Educaţiei.
Mircea Dumitru
Mircea Dumitru (Florin Chirila/Epoch Times)

Acuzat la finele anului trecut că a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei sale de doctorat, Petre Tobă încă se ţine bine de scaunul de ministru de Interne. Cazul său a ajuns însă pe masa noului Consiliu Naţional de Atestare a Diplomelor care urmează să dea un verdict cât de curând. Dacă va fi găsit vinovat de plagiat, atunci Tobă trebuie demis, a declarat noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, rector al Universităţii Bucureşti.

Întrebat de Revista 22 dacă Petre Tobă ar trebui demis în cazul unui verdict de din partea CNATDCU, Mircea Dumitru a replicat: "Absolut".

"Sunt convins că (Dacian Cioloş) împărtăşeşte această opinie. N-am avut o discuţie despre acest lucru în mod direct, pentru că nu s-a pus această problemă atunci când mi-a oferit portofoliul, însă eu însumi am ridicat chestiunea şi am spus că sunt foarte neliniştit, că sunt într-o poziţie inconfortabilă să accept o astfel de poziţie, foarte onorantă, de altfel, atunci când există aceste suspiciuni foarte bine argumentate şi credibile - cel puţin din ce am văzut în presă.

Dacă se dovedeşte că este vorba de plagiat, în măsura în care nu vor fi luate măsuri administrative şi politice, eu mă retrag din acest guvern. Fără niciun fel de rezervă, i-am comunicat asta şi d-lui prim-ministru Cioloş", a declarat Mircea Dumitru.

Legat de decizia unor "doctori", în special din aşa-zisa Academie a generalului Gabriel Oprea, de a cere retragerea titlurilor, noul ministru al Educaţiei este de părere că aceştia vor să evite în timp util "un oprobriu public, un vot de blam".

"Cred că este vorba de dorinţa de a se pune la adăpost, dacă mai poate fi vorba de aşa ceva, de un verdict public în care ar putea apărea decizia de plagiat. Nu ştiu exact în momentul de faţă dacă e vorba de un plagiat, pentru că nu există încă o analiză a Comisiei şi un verdict dat de Consiliul general.

Pot să spun însă că am văzut analize făcute de ziarişti sau alte persoane, care mi s-au părut foarte consistente şi convingătoare", a subliniat Mircea Dumitru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne