Emisiune TV revoltătoare în Franţa: Regizorul Cristian Mungiu, comparat cu un cerşetor

Regizorul român Cristian Mungiu.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)

Realizatorii unei emisiuni de televiziune transmisă miercuri seară de postul francez Canal Plus au depăşit orice limită ironizându-l pe regizorul român Cristian Mungiu, care anul acesta face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes. Regizorul a fost ridiculizat într-un show cu păpuşi, fiind comparat cu un cerşetor.

Nu este prima oară când realizatorii acestei emisiuni sar calul şi îi jignesc pe români, insinuând că sunt nişte cerşetori cu toţii, drept aluzie la ţiganii care cerşesc în Franţa.

De data aceasta, regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a fost înfăţişat pentru câteva secunde prost îmbrăcat şi cu aspect de persoană de etnie romă, comportându-se ca un cerşetor.

Mai mult, personajul îi cere tânguitor regizorului Steven Spielberg bani pentru o cameră de filmat, motivând că tatăl său se află la închisoare, mama este bolnavă şi are şi un bebeluş de crescut, pe care îl poartă în braţe, relevă ziare.com.

Anul acesta, Steven Spielberg este preşedintele juriului de la Cannes, din care mai fac parte Cristian Mungiu, actriţa Nicole Kidman - premiată cu Oscar pentru rolul din filmul "The Hours" (2002) - actorul austriac Christophe Waltz, dublu câştigător al premiului Oscar, pentru filmele "Inglourious Basterds" si "Django Unchained", precum şi regizorul taiwanez Ang Lee, dublu câştigător al premiului Oscar cu peliculele "Brokeback Mountain" şi "Life of Pi".

Competiţia a fost deschisă miercuri seară cu proiectarea peliculei 'Marele Gatsby', în regia australianului Baz Luhrmann, cu o distribuţie din care fac parte Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire.

"După dealuri", filmul regizat de Cristian Mungiu, a câştigat în 2012 numeroase premii în întreaga lume.

Filmul "După dealuri" a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, iar actriţele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

"După dealuri" prezintă povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Filmul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de la Haifa, şi a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Cannes - 4.000 de filme

Filmul The Great Gatsby a deschis oficial miercuri seară cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes. La festival vor fi prezentate 4.000 de filme, vor avea loc 1.500 de proiecţii şi vor fi prezenţi peste 10.000 de participanţi din circa 100 de ţâri.

Pe parcursul celor 12 de zile de festival, se vor confrunta cu critica de la Cannes atât vedetele consacrate, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire şi Carey Mulligan, cât şi danezul Nicolas Winding Refn ('Only God forgives' cu Ryan Gosling), americanul James Gray ('The immigrant' cu Marion Cotillard), iranianul Asghar Farhadi ('Le Passe' cu Berenice Bejo şi Tahar Rahim) sau franco-tunisianul Abdellatif Kechiche ('La vie d'Adele' cu Lea Seydoux).

“După dealuri”, în topul celor mai bune filme din 2012

Prestigioasa revistă britanică Sight & Sound a plasat la finalul anului 2012 cel mai nou lungmetraj regizat de Cristian Mungiu pe locul opt în topul celor mai bune filme ale anului 2012, informează Adevărul.

Clasamentul, publicat în fiecare an la începutul lunii decembrie, a fost realizat pe baza voturilor exprimate de 100 critici de film.

În fruntea clasamentului se află pelicula “The Master”, de Paul Thomas Anderson, a cărui imagine a fost realizată de Mihai Mălaimare Jr. Pe locul al doilea se află pelicula “Tabu”, regizată de Miguel Gomes şi recompensată cu Alfred Bauer Award şi FIPRESCI Prize, la Festivalul de la Berlin 2012. Filmul “Amour”, de Michael Haneke, laureat cu Palme d'Or la Cannes 2012 şi desemnat cel mai bun lungmetraj al anului la Gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană, se află pe locul al treilea.

“După dealuri” a fost propunerea României la Oscar, la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, însă nu a fost nominalizat.

Pelicula i-a adus până acum regizorului Cristian Mungiu premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan, actriţele principale, au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

Lungmetrajul "După dealuri" a câştigat în 2013 marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură