Regizorul Cristian Mungiu, în juriul Festivalului de la Cannes

Regizorul român Cristian Mungiu.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)

Alături de nume mari precum actriţa Nicole Kidman, actorul austriac Christoph Waltz sau cineastul taiwanez Ang Lee, regizorul român Cristian Mungiu va juriza filmele intrate în competiţia Festivalului de Film de la Cannes.

Organizatorii au anunţat că din juriul condus de cineastul american Steven Spielberg mai fac parte actorul şi regizorul francez Daniel Auteuil, actriţa indiană Vidya Balan şi regizoarele Lynne Ramsay, din Marea Britanie, şi Naomi Kawase, din Japonia.

Jurnaliştii de la cotidianul american "Global Post" relevă că marele regizor Steven Spielberg va fi înconjurat astfel în total de patru femei şi de patru bărbaţi.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de la Film de la Cannes va alea loc între 15 şi 26 mai 2013.

Competiţia se va deschide cu proiectarea peliculei 'Marele Gatsby', în regia australianului Baz Luhrmann, cu o distribuţie din care fac parte Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire.

"După dealuri", filmul regizat de Cristian Mungiu, a câştigat în 2012 numeroase premii în întreaga lume.

Filmul "După dealuri" a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, iar actriţele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

"După dealuri" prezintă povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Filmul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de la Haifa, şi a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Premieră: Filmul "După dealuri", al lui Mungiu, pe lista scurtă de propuneri la Oscar

Pelicula "După dealuri", regizată de Cristian Mungiu, a fost inclusă pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar 2013 pentru cel mai bun film străin. Acesta este primul film al unui regizor român care se clasează atât de bine în ierarhiile pentru Oscar.

Lista scurtă de propuneri cuprinde nouă filme: "Amour", de Michael Haneke (Austria), "War Witch", de Kim Nguyen (Canada), "No", de Pablo Larraín (Chile), "A Royal Affair", de Nikolaj Arcel (Danemarca), "The Intouchables", de Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), "The Deep", de Baltasar Kormákur (Islanda), "Kon-Tiki", de Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia), "Sister", de Ursula Meier (Elveţia) şi "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu.

Dintre acestea vor fi alese cinci care vor fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2013. Nominalizările vor fi anunţate pe 10 ianuarie, iar gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.

“După dealuri”, în topul celor mai bune filme din 2012

Prestigioasa revistă britanică Sight & Sound a plasat la finalul anului 2012 cel mai nou lungmetraj regizat de Cristian Mungiu pe locul opt în topul celor mai bune filme ale anului 2012, informează Adevărul.

Clasamentul, publicat în fiecare an la începutul lunii decembrie, a fost realizat pe baza voturilor exprimate de 100 critici de film.

În fruntea clasamentului se află pelicula “The Master”, de Paul Thomas Anderson, a cărui imagine a fost realizată de Mihai Mălaimare Jr. Pe locul al doilea se află pelicula “Tabu”, regizată de Miguel Gomes şi recompensată cu Alfred Bauer Award şi FIPRESCI Prize, la Festivalul de la Berlin 2012. Filmul “Amour”, de Michael Haneke, laureat cu Palme d'Or la Cannes 2012 şi desemnat cel mai bun lungmetraj al anului la Gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană, se află pe locul al treilea.

“După dealuri” este propunerea României la Oscar, la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină. Pelicula i-a adus până acum regizorului Cristian Mungiu premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan, actriţele principale, au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

Recent, lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură