Erdogan susţine că Turcia ar putea avea probleme dacă Banca Centrală nu va fi restructurată [Haberturk]

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia s-ar putea confrunta cu probleme serioase dacă Banca Centrală nu va fi restructurată în întregime după concedierea guvernatorului acesteia, Murat Cetinkaya, a susţinut miercuri site-ul de ştiri Haberturk.

Potrivit unui decret prezidenţial anunţat sâmbătă, Cetinkaya, al cărui mandat de patru ani urma să expire în 2020, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, semnalând îngrijorări cu privire la interferenţa politicului în politica monetară.

Nu a fost făcut public niciun motiv oficial pentru demiterea lui Cetinkaya, însă surse ale guvernului au citat frustrările lui Erdogan cu privire la faptul că banca a menţinut rata dobânzii la 24% din septembrie 2018 pentru a susţine moneda naţională deficitară, chiar şi în condiţiile în care economia a alunecat în recesiune.

Erdogan a declarat reporterilor aflaţi în avion la reîntoarcerea dintr-o vizită în Bosnia că guvernatorul Cetinkaya a luat decizii pentru care s-a plătit un preţ mare şi că nu a inspirat încredere pe piaţă, potrivit Haberturk.

Erdogan, un critic frecvent al ratelor ridicate ale dobânzii, a cerut deseori rate mai mici pentru a impulsiona economia, care s-a diminuat cu 2,6% în primul trimestru al acestui an, după ce lira a pierdut anul trecut 30% din valoare, pe fondul inflaţiei crescânde.

Unii analişti consideră că Banca Centrală ar putea lansa o politică de relaxare monetară după întâlnirea care va avea loc în 25 iulie.

Preşedintele turc a susţinut că el pune accentul pe stabilitate şi determinare în acţiunile legate de problemele financiare, adăugând că, de fiecare dată când s-a întâlnit Comisia pentru Politică Monetară (CPM), care este responsabilă de stabilirea ratei dobânzii Băncii Centrale, întotdeauna au existat incertitudini cu privire la rezultatul discuţiilor.

Erdogan a afirmat că Cetinkaya a redus numărul întâlnirilor CPM în fiecare an, 8 fiind stabilite pentru acest an. Înaintea acestor schimbări, comisia se întâlnea lunar.

Cetinkaya a crescut rata dobânzii de referinţă cu un total de 11,25 procente anul trecut, în prezent aflându-se la nivelul de 24%.

Concedierea lui Cetinkaya a avut loc înainte ca Rusia să livreze Turciei sisteme de apărare aeriană S-400, măsură ce ar putea declanşa sancţiuni americane, care ar putea plasa lira turcească sub noi presiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe