Erdogan vrea să implice Turcia în războiul din Libia, face aluzie la mercenarii ruşi deja prezenţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia ar putea trimite trupe în Libia dacă guvernul oficial al ţării solicită ajutor, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, facând aluzie la faptul că mercenari ruşi se află deja în teatrul de operaţiuni.

Guvernul recunoscut internaţional al Libiei a declarat săptămâna trecută că intenţionează să transmită Rusiei o listă ce conţine până la 800 de luptători ruşi care îl susţin pe generalul Haftar, care luptă cu autorităţile libiene.

Libia şi aliatul său cheie Turcia au semnat luna trecută un acord extins de securitate şi cooperare militară, precum şi un acord pentru forajul gazelor naturale în estul Mediteranei.

„Vorbind de trimis trupe, ştiţi că există o companie de securitate din Rusia, numită Wagner” în Libia, a declarat Erdogan marţi.

Grupul Wagner este o companie militară privată ce are legături cu preşedintele Vladimir Putin prin intermediul magnatului de afaceri Evgheni Prigojin. Rusia a trimis în Libia peste 1.000 de mercenari în ultimele trei luni, potrivit The New York Times.

"Dacă Libia ne solicită acelaşi lucru, mai ales că am semnat acest acord de securitate militară, putem trimite cât mai mult personal posibil", a declarat Erdogan.

Guvernul Libiei susţinut de ONU „salută tot sprijinul internaţional”, a declarat pentru New York Times consilierul libian pentru relaţiile cu SUA, Mohamed Ali Abdullah, într-un mesaj text.

Erdogan a declarat că desfăşurarea trupelor turce în Libia nu va încălca embargoul ONU asupra Libiei.

"În cazul în care va fi făcut un astfel de apel, este decizia Turciei ce fel de iniţiativă va lua. Nu vom solicita permisiunea nimănui în acest sens", a afirmat acesta.

Erdogan şi preşedintele Vladimir Putin au discutat miercuri situaţia din Libia într-un apel telefonic, potrivit RIA Novosti. Detalii despre acea conversaţie vor fi date ulterior, a declarat Kremlinul, fără a specifica data exactă.

Putin şi Erdogan vor avea o întâlnire pe 8 ianuarie.

Forţele loiale comandantului estic al Libiei, Khalifa Haftar, au lansat o ofensivă în această primăvară pentru a câştiga capitala Tripoli.

Prezenţa mercenarilor ruşi a permis forţelor lui Haftar să acapareze un cartier cheie în weekend, potrivit The New York Times.

"În ceea ce priveşte problema Haftar, nu vreau să dau naştere unei noi Sirii în relaţiile cu Rusia", a declarat Erdogan luni. "Cred că Rusia îşi va revizui, de asemenea, poziţia existentă faţă de Haftar."

„Este un haiduc şi, în acelaşi punct, orice sprijin pe care i l-a acordat este ilegal”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii de stat turceşti.