Expresii idiomatice chinezeşti: "Când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit" (圖窮匕現)

Când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit
Când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit (Zhiching Chen / Epoch Times)

Spre sfârşitul perioadei Statelor Combatante (475-221 î.Hr.), regele statului Qin, cea mai puternică formaţiune statală aflată în război, dorea să anexeze toate statele pentru a forma ceea ce mai târziu avea să devină China.

Atunci când armata statului Qin a ajuns foarte aproape de frontiera statului Yan, prinţul moştenitor al statului Yan, fiind foarte speriat, s-a gândit să-l omoare pe regele statului Qin, dorind să-şi protejeze statul de ocupaţie. Astfel el i-a pregătit două cadouri regelui statului Qin: primul era capul unui fost general al armatei Qin, care se refugiase în Yan, iar celălalt era o hartă a statului Yan. El ştia că regelui statului Qin îi vor plăcea ambele cadouri, deoarece, pentru capul generalului era pusă deja o recompensă foarte mare.

Prinţul a înfăşurat harta pe un pumnal otrăvit foarte ascuţit şi apoi, l-a chemat pe cel mai curajos om al său, Jing Ke, căruia i-a cerut să-i ducă cadourile regelui statului Qin, explicându-i cum să-l omoare pe rege.

În calitate de ambasador al statului Yan, Jing a fost invitat la palatul Qin. A fost întâlnit de rege, care era chiar foarte mulţumit de darurile primite de la Yan. Simţindu-se în siguranţă înconjurat de gărzile înarmate, regele l-a rugat pe Jing să se apropie şi să-i arate harta, crezând că statul Yan îi cedează teritoriul.

Jing a desfăcut încet harta. Când a desfăcut-o complet, pumnalul strălucitor a fost dezvăluit, iar Jing l-a înşfăcat şi l-a atacat pe rege. Din păcate pentru el, a ratat şi i-a tăiat doar mâneca. Atunci regele s-a adăpostit după un stâlp, iar Jing a fost ucis rapid de gărzile palatului.

Cinci ani mai târziu, în 221 î.Hr., statul Qin a cucerit statul Yan şi a format China.

Această poveste a apărut în “Intrigi ale Statelor Beligerante”, o lucrare istorică antică chineză renumită, din timpul dinastiei Han de Vest (206 d.Hr. – 23 î. Hr.). De aici a fost extrasă şi expresia idiomatică "圖窮匕現" (tú qióng bǐ xiàn), care se traduce: "când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit".

În prezent, această expresie este folosită pentru a descrie modul în care, în cele din urmă, adevărata intenţie a unui plan este complet dezvăluită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură