ExxonMobil şi OMV au început forajul unei noi sonde de explorare în Marea Neagră

Platformă marină în Marea Neagră
Platformă marină în Marea Neagră (Epoch Times România)

ExxonMobil şi OMV au început forajul unei noi sonde de explorare, denumită Pelican South-1, la aproximativ 155 de kilometri de ţărm, în blocul Neptun din Marea Neagră, a anunţat luni compania deţinută de OMV, relatează Mediafax.

”Explorarea pentru ţiţei şi gaze în zone unde nu au mai fost desfăşurate astfel de activităţi este complexă şi foarte detaliată, de multe ori fiind nevoie de ani pentru a fi finalizată. O înţelegere aprofundată a structurii geologice este esenţială înainte de a efectua investiţiile semnificative necesare pentru dezvoltarea unei astfel de descoperiri", a precizat John Knapp, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production România.

Gabriel Selisch, membru al Directoratului OMV Petrom, a susţinut că activitatea din apele de adâncime mică şi mare din Marea Neagră reprezintă o activitate de pionierat, alimentată de rezultatele bune obţinute în trecut.

”Zona Mării Negre are un rol central în strategia noastră şi alocăm resurse tehnice şi financiare semnificative pentru proiectele offshore. Suntem încurajaţi de rezultatele bune obţinute până acum, în ape de mică şi mare adâncime. Cu toate acestea, mare parte a activităţii din zonă de mare adâncime a Mării Negre este o activitate de pionierat, în zone neexplorate până acum, care implică investiţii cu un grad ridicat de risc, necesitând astfel un mediu investiţional stabil”, a declarat acesta.

ExxonMobil şi OMV Petrom, proprietare a sectorului de apă adâncă a blocului Neptun, au descoperit în 2012, cu ajutorul sondei Domino-1, un zăcământ de gaze estimat la o capacitate de 42-84 de miliarde de metri cubi.

La începutul lunii octombrie, platforme de forare a finalizat sonda Domino-2, iar informaţiile colectate de sondă sunt în continuare analizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne