Fermieri din R. Moldova, din nou la protest: Politica bugetar-fiscală este păguboasă agricultorilor

Autorităţile au promis că vor aloca compensaţii şi pentru grupa a doua de cereale, iar acum spun că nu există resurse la buget, informează Ion Plămădeală, de la asociaţia producătorilor raionului Leova.
Tatiana Chiriac
02.12.2020

Federaţia Naţională a Fermierilor (FNF) a demarat, miercuri, 2 decembrie, proteste în centrul Chişinăului la care potrivit organizatorilor, ar fi participat peste 300 de agricultori din 15 raioane şi asociaţii de profil, întrucât sunt nemulţumiţi de atitudinea iresponsabilă a autorităţilor în raport cu problemele cu care se confruntă, urmare a secetei fără precedent, a problemelor provocate de pandemia COVID-19 şi a exodului forţei de muncă din sate.

„În aceste condiţii dezastruoase pentru sectorul agricol, Guvernul propune Parlamentului R.Moldova un proiect de politică bugetar-fiscală păguboasă atât agricultorilor cât şi bugetului de stat”, se arată într-o declaraţie a Federaţiei.

Ion Plămădeală, de la asociaţia producătorilor raionului Leova, a menţionat că pe parcursul ultimelor trei luni, fermierii au avut multe discuţii cu funcţionarii de stat din diferite instituţii şi că autorităţile au promis că vor identifica surse financiare suficiente pentru a aloca compensaţii şi pentru grupa a doua de cereale, iar acum spun că nu există resurse la buget pentru a-şi respecta promisiunile.

Vasile Mârzenco, directorul executiv al FNF, a declarat că în vară, autorităţile moldovene le-au promis că le vor achita datoriile acumulate în cazul culturilor din grupa a doua. Dar, de fapt, nu au făcut decât să destabilizeze şi mai mult starea generală a agricultorilor majorând cota TVA pentru producţia agricolă primară de la 8 la 12%.

„E prea de tot! Dacă nu vor urma reacţii favorabile pentru fermieri, vom bloca drumurile naţionale. În cazul când nici asta nu va ajuta, vom bloca şi punctele vamale”, a adăugat Mârzenco, precizând că în declaraţia, votată în PMAN, fermierii i-au solicitat Parlamentului să oblige executivul să asigure compensaţii agricultorilor afectaţi de secetă şi să nu voteze prevederea proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 privind majorarea TVA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor