Festivalul de Film ”AMATORUL” şi-a decernat premianţii

Festivalul de Film ”AMATORUL” şi-a decernat premianţii, 9 mai 2012, Chişinău
Festivalul de Film ”AMATORUL” şi-a decernat premianţii, 9 mai 2012, Chişinău (Tatiana Chiriac / The Epoch Times)

La 9 mai, de Ziua Europei,  în incinta sălii de cinema a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Film ”Amatorul”, unde au fost selectaţi şi premiaţi cei mai buni participanţi la concurs. În finală au concurat 20 de filme şi 21 fotografii, realizate de cineaşti şi fotografi amatori.

La ediţia a III-a a Festivalului, au fost înscrise 79 de filme. În proiecţia finală au ajuns şi concurat 20 de filme, dintre care: 10 la categoria Drepturile Omului, 5 la categoria Film Artistic şi 5 la categoria Spot Social.

La secţiunea Fotografie au concurat 137 de fotografii, 21 dintre acestea au fost selectate pentru finala concursului.

Membrii juriului, constituit din cineaşti, fotografi, regizori şi jurnalişti apreciaţi de public au desemnat şi acordat premiile acestei ediţii a Festivalului-concurs după cum urmează:

Premiul Mare în sumă de 500 dolari SUA, instituit de către Institutul Cultural Român, a fost acordat lui Moraru Andrei şi Ursachi Alexandru pentru spotul social ”Atenţie Capitală avariată – Chişinău”, în care autorii sensibilizează opinia publică în privinţa distrugerii monumentelor arhitecturale din centrului istoric al mun.Chişinău.

Trofeul Festivalului – laptopul performant, a fost desemnat locului doi şi autorului Anatolie Lungu, pentru filmul documentar ”O zi cu Mişa la lucru” în care este redată viaţa unui moldovean, conducător auto, ce munceşte din greu în Italia, pentru a construi o viaţă mai bună fiului său mic.

Camera video neprofesionistă a fost acordată din partea primăriei mun.Chişinău pentru locul trei, autorilor Emanuela Iorga şi Sergiu Ciorescu pentru filmul artistic ”Jazzul meu EN”.

Premiul pentru cea mai sugestivă poză a fost acordat autorului Andrei Moraru, urmat de alte trei menţiuni.

Apreciate şi menţionate cu diferite premii din partea partenerilor Festivalului au fost şi lucrările impresionante ”Ca toţi oamenii”, ”Casa lui Tudor” şi ”Au vrut să-l tundă cu forţa la Bacău”.

Menţionăm că ”Amatorul” este un Festival de Film al pasionaţilor de imagini foto şi video, iniţiat şi organizat de Asociaţia Hyde Park în anul 2010. Scopul acestuia este de a promova libera exprimare prin imagini video şi fotografii şi este primul festival de acest gen din Republica Moldova, destinat cinefililor neprofesionişti.

În acest an partenerii Festivalului de Film ”Amatorul” au fost Institutul Cultural Român, Direcţia Cultură a Primăriei mun. Chişinău şi Institutul Cultural Polonez.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe